Využiteľnosť vakcíny je okolo 10 percent

  • Spravodajstvo
  • 6. januára 2010, 18:45
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Záujem zdravotníckych pracovníkov o očkovanie pandemickou vakcínou je na Slovensku podľa epidemiológov približne rovnaký ako v susednej Českej republike.

"Podľa doterajších informácií sa využiteľnosť pandemickej vakcíny pohybuje okolo 8-10 percent," uviedla pre TASR Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Rút Geržová uviedla, že zaočkovanosť zdravotníckych pracovníkov sa tu pohybuje približne na úrovni 15 percent.
Pandemická vakcína Panenza je určená v prvom rade zdravotníckym pracovníkom a rizikovým skupinám populácie. Po zdravotníkoch tak prídu na rad tehotné ženy a chronicky chorí ľudia. Ešte v decembri minulého roka boli vakcíny dodané do fakultných nemocníc a nemocníc vyšších územných celkov. Určené boli na zaočkovanie personálu jednotlivých lôžkových zariadení. V súčasnosti podľa Merkovej prebieha distribúcia pandemickej vakcíny do polikliník za účelom očkovania lekárov prvého kontaktu. "V záujme ochrany ako zdravotníckych pracovníkov, tak aj pacientov je, samozrejme, zaistiť čo najvyššie percento zaočkovanosti," dodala. 
Ako prvý sa dal na Slovensku pandemickou vakcínou zaočkovať hlavný hygienik SR Ivan Rovný. ÚVZ zároveň vyzval všetkých zdravotníkov, aby sa nechali proti pandemickej chrípke zaočkovať. Dôvodom je podľa úradu fakt, že zdravotnícki pracovníci sú jednou z najrizikovejších skupín. Sú totiž v kontakte s chorými ľuďmi a existuje vysoké riziko, že sa od nich nakazia. Navyše chorí alebo infikovaní zdravotníci môžu pandemickou chrípkou nakaziť svojich kolegov či pacientov.
Úrad zdôrazňuje, že verejnosť sa očkovania nemusí báť, nakoľko očkovacia látka je účinná a bezpečná. Vakcinácia je zároveň najefektívnejším spôsobom ako toto ochorenie nedostať. 
Podľa poslednej štatistiky ÚVZ SR z 52. kalendárneho týždňa roku 2009 bolo na Slovensku potvrdených od začiatku pandémie 986 ochorení. Z toho najviac ich bolo v Bratislavskom (431) a v Nitrianskom kraji (148). Epidemiológovia v tejto štatistike evidovali 32 úmrtí ľudí, u ktorých bol potvrdený pandemický vírus A(H1N1). 
Vírus A(H1N1) je kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky a má príznaky ako bežná sezónna chrípka. Prasacia chrípka je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti. Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek