Kronika: Čo sa dialo od januára do apríla 2009

  • Spravodajstvo
  • 6. januára 2010, 18:21
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Uplynulý rok bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa a online denníka. V pravidelnej koncoročnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – najpútavejších či významných pre náš región. Zaspomínajte si s nami…

JANUÁR
Prešli sme na euro. Hlavnou udalosťou prvých dní nového roka bol prechod našej meny na euro. Hoci sa ešte mohlo platiť aj slovenskými korunami, do našich peňaženiek sa nasťahovala nová mena členských štátov eurozóny.
Lyžovačka na Bezovci. Priaznivé poveternostné podmienky využili prevádzkovatelia vlekov na Bezovci na zasnežovanie. Vďaka nemu pribudlo v tomto obľúbenom lyžiarskom stredisku 45 cm technického snehu.
Prvým dieťaťom bola Andrejka. Prvým novonarodeným dieťaťom v našom regióne sa v roku 2009 stala Adelka Šintálová z Dolného Lopašova, ktorá prišla na svet už 1. januára o 13.47 h. Prvou Piešťankou roka sa stala Veronika Sokolovská, ktorá sa narodila 2. januára o 23.22 h.
Hokejisti začali rok víťazstvom. Zo športovcov zasiahli po novom roku ako prví do bojov o body hokejisti ŠHK 37 Piešťany, ktorí vyhrali v Topoľčanoch 4:3. Aj vďaka tomuto víťazstvu si udržali v priebežnom poradí druhú priečku v tabuľke.
Pestovali marihuanu. Trnavskí kriminalisti odhalili začiatkom roka počas domových prehliadok až tri výrobne marihuany. Jedna z nich bola v neobývanom dome na Komenského ulici v Piešťanoch, ktorý dali pôvodní majitelia do prenájmu.
Mal šťastie v nešťastí. O šťastí môže hovoriť muž, ktorý sa na Troch kráľov zrútil do asi 40-metrovej rokliny pod vyhliadkovou vežou na Červenej veži. Nebyť toho, že zraneného tam našla dvojica mladých ľudí, bol by v rokline prí mínus 10 stupňoch Celzia zamrzol.
Zabudlo si korčule. V druhý januárový piatok museli zasahovať hasiči na zamrznutom kanáli Váhu v Drahovciach. Zo zamrznutej hladiny museli vyviesť teľa, ktoré sa tam zatúlalo staršiemu Drahovčanovi a samo sa nedokázalo dostať na breh.
Najviac vyhral Orviský. Na deviatom ročníku Trojkráľového mariášového turnaja v Trebaticiach sa hralo naposledy za koruny. Spomedzi 39 hráčov išla najlepšie karta Štefanovi Orviskému z Moravian nad Váhom. V piatich kolách získal 23 bodov a svoje konto si obohatil okrem ceny za prvé miesto aj o 234 vyhratých korún.
Cibulkovej sa splnil sen. Odchovankyňa piešťanského tenisu Dominika Cibulková vstúpila výborne do nového roku, keď sa spolu s Dominikom Hrbatým stala v austrálskom Perthe víťazkou Hompmanovho pohára. Táto súťaž je považovaná za neoficiálne majstrovstvá sveta miešaných tenisových družstiev.
Kuriózna dopravná nehoda. K nezvyčajnej dopravnej nehode došlo v obci Ducové. Starší muž tam o siedmej hodine ráno tlačil svoju škodovku, pričom tá sa mu rozbehla dolu briežkom. Na hlavnej ceste do neho narazilo prichádzajúce osobné auto. Ťažko zranený muž skončil v nemocnici.
Plesová sezóna. Novú plesovú sezónu v našom okrese začali v Piešťanoch poľovníci a hneď po nich si „zaplesali" rodičia a priatelia Cirkevnej ZŠ sv. Márie Goretti. V Krakovanoch zasa bol Mládežnícky ples.
Dobrá príprava. Piešťanská tenistka Magdaléna Rybáriková sa v rámci prípravy na úvodný grandslamový turnaj roka, Australian Open, zúčastnila na turnajoch VTA v Aucklande a Hobarte. Kým na Novom Zélande vypadla už v prvom kole, v Hobarte sa dostala v dvojhre až do semifinále.
Rybári na ľade. Zaujímavé preteky zorganizovali pre športových rybárov na jazere Striebornica v Moravanoch nad Váhom. Zo zamrznutého jazera sa lovili ryby cez vopred vyvŕtané otvory v 20-centimetrov hrubom ľade. Najviac rýb nachytal Pavol Karkuš z Martina.
FEBRUÁR
Nízkopodlažné autobusy. Od začiatku februára začali po Piešťanoch jazdiť tri nové nízkopodlažné autobusy. Prestrihnutím pásky ich na Námestí slobody symbolicky odštartovali primátor Remo Cicutto a a predseda predstavenstva SAD v Trnave Milan Hulka.
Daniel Valo rekordérom. Odchovanec piešťanskej hádzanej Daniel Valo si zahral v drese Slovenska na majstrovstvách sveta v chorvátskom Záhrebe. Vďaka trom gólom do siete Argentíny sa stal prvým Slovákom, ktorý strelil v reprezentácii 400 gólov. Slováci skončili na MS spomedzi 24 mužstiev na peknom desiatom mieste.
Padol do jamy. Na Sasinko-vej ulici v Piešťanoch padol v nočných hodinách do 2,5 hlbokej jamy pravdepodobne podnapitý muž. Vyslobodiť ho z nej pomáhali aj piešťanskí hasiči.
Cirkus v Edene. Bol na Plese zelených, ktorý sa uskutočnil v hoteli Eden. Jeho 19. ročník sa niesol v znamení cirkusových umelcov, preto sa na parkete objavili aj klauni, šašovia i krotitelia tigrov. Valentínsky ples na Strednej odbornej škole v Rakoviciach sa zasa konal v znamení lásky.
Pohár putoval za more. Víťazom medzinárodného hokejového Turnaja Vladimíra Dzurillu osemnásťročných sa stalo družstvo USA do 17 rokov, ktoré vyhralo vo finále nad slovenskou osemnástkou 7:1.
Jubileum oslávil vo Váhu. Známy piešťanský otužilec, Karol Kevan, oslávil svoje 85. narodeniny tradičným spôsobom, plávaním vo Váhu. Vo vode, ktorá mala teplotu len dva stupne Celzia, mu robilo spoločnosť ďalších šesť otužilcov.
Prázdniny na Bezovci. Voľno počas jarných prázdnin využili aj vyznávači lyžovania. Na svahoch Bezovca sa ich počas prázninového týždňa vystriedalo denne asi tisíc. Okrem Piešťancov sa tu lyžovali aj školáci z inch miest západného Slovenska.
Fašiangovým víťazom Masa-rovič. Vyvrcholením fašiangového obdobia v Dolnom Lopašove býva tradičný mariášový turnaj. V päťkolovej súťaži sa spomedzi 99 hráčov najviac darilo Vladimírovi Masarovičovi z Piešťan. O jeho prvenstve však rozhodla až posledná partia.
MAREC
Chodili pod šable. Posledné tri fašiangové dni patria v Chtelnici každoročne chodeniu pod šable. Začína sa v nedeľu po svätej omši a končí v utorok v noci pochovávaním basy. Šabľovníckym richtárom bol Jozef Knobloch a hajdúchom Daniel Blaško.
Najkrajší kalendár. Mesto Piešťany zvíťazilo v celoslovenskej súťaži o Najkrajší kalendár Slovenska. Švrté vydanie piešťanského kalendára sa umiestnilo na prvých miestach v kategóriách stolové i nástenné. Do súťaže bolo nominovaných 65 kalendárov.
Víťazný elektrikár. Tretiak z piešťanskej SPŠ elektrotechnickej Ľuboš Bukovčan sa stal v Senici v konkurencii pol stovky študentov víťazom celoslovenskej súťaže ENERSOL 2009. Bukovčan vyhral s riešením témy Využívanie alternatívnych zdrojov v mojom okolí a kraji. Spolu s ďalšími ôsmimi študentmi z iných slovenských škôl postúpil na medzinárodnú súťaž do Prahy.
Kniha o stromoch. Piešťany sa stali prvým slovenským mestom, ktoré vydalo vlastnú knihu o stromoch. Dvojjazyčné texty do knihy napísala krajinná architektka Eva Wernerová a fotografiami ju zaplnil náš redakčný grafik Ľuboš Škorňák.
Hokejisti vo finále. Prvoligoví hokejisti ŠHK 37 Piešťany vyhrali všetky tri semifinálové zápasy play-off s Trnavou a v súboji o víťaza ligy sa stretli so Spišskou Novou Vsou. Účasť vo finále pre nich zároveň znamenala, že si zahrajú aj baráž o extraligu.Víťazná sexi divoška. Piešťanka Andrea Jacková obhájila titul majsterky Slovenska v maľovaní na telo. Modelku Kristínu vďaka svojmu maliarskemu umeniu premenila na sexi divošku, čo jej napokon zabezpečilo prvenstvo v súťaži.
Osudná rybačka. V tretiu marcovú sobotu sa vydal na rybačku primár z piešťanskej nemocnice Dušan Kvasnica. Keď odchádzal na ryby, ešte netušil, že z rybačky sa domov nevráti. Za svoju záľubu zaplatil životom za dosť nevyjasnených okolností, keď sa vo svojom aute, ktoré sa zošmyklo do vody, utopil.
V Piešťanoch vyhral Gašparovič. V prvom kole prezidentských volieb v okrese Piešťany zvíťazil Ivan Gašparovič. Úradujúcemu prezidentovi prejavilo z 23 539 hlasujúcich dôveru 50,7 percenta voličov. Na celkové víťazstvo mu to aj tak nestačilo, pretože nadpolovičnú väčšinu nezískal na celom Slovensku.
Utopili Morenu. V predposlednú marcovú nedeľu mali v Krakovanoch tradičné vyháňanie Moreny. Tú za asistencie členov Detského folklórneho súboru Krakovanček najskôr zapálili, potom ju utopili v miestnom potôčiku.
Hokejisti druhí. Vo finálovej sérii o víťaza prvej ligy prehrali piešťanskí hokejisti so Spišskou Novou Vsou 1:3 na zápasy. To znamenalo, že celkove im patrilo druhé miesto, rovnako ako v dlhodobej časti. V baráži o extraligu ich čakal Poprad.
Finalistka zo Sokoloviec. Dvadsaťročná študentka politológie na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave, Diana Hágerová zo Sokoloviec, postúpila do celoslovenského finále Miss Universe SR. Na kasting sa prihlásila sama.
Rusi tancovali v Piešťanoch. Jednou z dvoch zastávok ruských tanečných umeleckých súborov Zrkadlo a Pomaranč boli Piešťany. Divákom sa predstavili v Kongresovej hale Slovenských liečebných kúpeľov.
V baráži neuspeli. Hokejoví priaznivci v Piešťanoch najvyššiu súťaž v budúcej sezóne neuvidia. Rozhodli o tom štyri prehry hráčov ŠKH 37 Piešťany v barážových stretnutiach s Popradom. V poslednom dueli však prehrali až po predĺžení.
APRÍL
Piešťanské pašie. Na Kvetnú nedeľu rozohrali mladí kresťania z jezuitského pastoračného centra v Piešťanoch biblický príbeh pašiových hier. V réžii Michala Nikodéma sa v nich v dobových kostýmoch predstavilo vyše pol stovky hercov.
Bronz vybojovala Aska. V prvú aprílovú nedeľu bola v Kynologickom klube Bodona Piešťany súťaž vo výkone psov. V konkurencii 14 pretekárov z piatich klubov sa tešil z prvenstva Peter Kmeť z Čakajoviec. Domáci pretekár Andrej Kollár so sučkou Aska obsadil bronzovú priečku.
Veresová vyhrala. Nádejná piešťanská tenistka Patrícia Veresová si úspešne počínala na desaťtisícovom ženskom turnaji v peruánskej Lime. Spolu s krajankou Zuzanou Zlochovou vyhrali druhý z troch turnajov štvorhry v tejto juhoamerickej krajine.
Pílili prvé stromy. V súvislosti s výstavbou Auparku a rekonštrukciou jestvujúceho kruhového objazdu na križovatke Teplická – Nitrianska začali robotníci píliť na Teplickej stromy. Po skončení rekonštrukcie ich nahradia nové.
Hľadali vajíčka. K tradičnému slovenskému zvyku počas Veľkej Noci patrí na Veľkonočný pondelok šibanie a polievanie. V USA v tento deň hľadajú deti veľkonočné vajíčka. Už po druhý raz sa takáto akcia uskutočnila aj na Kúpeľnom ostrove. Hľadači mali k dispozícii 1600 umelohmotných a 200 čokoládových vajíčok. U nás zažili pravú šibačku hlavne tanečnice zo Striebornice.
Najlepšie červené od Ladislava Saba. Víťazom 12. ročníka súťaže v degustácii vín z Vrbovského vinohradníckeho regiónu, ktorá sa uskutočnila v piešťanskom Agroklube, sa stal Vrbovčan Ladislav Sabo. Ten získal v kategórii červených vín prvé tri miesta. V bielych vínach dominoval Dušan Belko zo Zelenča.
Deň narcisov. V rámci 13. ročníka Dňa narcisov vyzbierali dobrovoľníci v Piešťanoch dvadsaťtisíc eur. Zbierka je už tradične venovaná na pomoc ľudom, ktorí trpia nádorovými ochoreniami.
Úradníci upratovali. V rámci Medzinárodného dňa Zeme sa aj v tomto roku zúčastnili pracovníci piešťanskej radnice na čele s primátorom, ale i ďalší občania na čistení okolia pravej strany rieky Váh. Spolu nazbierali 90 vriec odpadu.
Chiranácka kvapka. Konzorcium darcov krvi, vedené Mariánom Manákom, zorganizovala Chiranácku kvapku krvi. V priestoroch Mestskej knižnice sa zúčastnilo na odbere 81 darcov, z nich 25 darovalo krv po prvý raz.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín