Deviatakov otestujú v marci, overia aj gramotnosť

  • Spravodajstvo
  • 6. januára 2010, 18:32
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Vedomosti deviatakov otestujú tento rok opäť v marci. V apríli si na reprezentatívnej vzorke žiakov overia aj matematickú a čitateľskú gramotnosť.

Školákov v rámci hlavného certifikačného testovania preskúšajú v stredu 10. marca z matematiky, vyučovacieho jazyka a u žiakov s vyučovacím jazykom národnostných menšín aj zo štátneho jazyka. Testy môžu byť pre deviatakov dôležité, riaditelia niektorých stredných škôl totiž prihliadajú na ich výsledky pri prijímačkách. Testovanie matematickej a čitateľskej gramotnosti sa uskutoční 28. apríla 2010, informuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). 
Minuloročné výsledky ukázali, že školáci sa zhoršili v matematike, mierne sa však zlepšili v slovenskom jazyku a literatúre. Tí najšikovnejší pochádzali z Prešovského kraja. Testy tiež vlani potvrdili, že slovenčinu a literatúru zvládajú lepšie dievčatá, ktoré čítajú viac ako chlapci. 
Deviatakov testujú z vyučovacieho jazyka a matematiky od roku 2003 v Testovaní 9 (predtým Monitor 9). Testy zabezpečuje NÚCEM, predtým Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ). 
Žiaci, ktorí sú umiestnení z vážnych zdravotných dôvodov (onkologické, psychiatrické, poúrazové, pooperačné stavy a i.) v ZŠ pri zdravotníckych zariadeniach, sa do testovania nezapájajú. Dobrovoľne sa ich môžu zúčastniť tí, ktorí sú tam umiestnení krátkodobo. Platí to aj pre žiakov vzdelávajúcich sa podľa individuálneho výchovno-vzdelávacieho programu a majú redukované učebné osnovy. 
Žiaci, ktorí postupujú individuálne vo svojom vzdelávaní, napr. žiak 9. ročníka s dyskalkúliou (porucha matematických schopností, pozn. TASR), má úpravu učebných osnov podľa 7. – 8. ročníka, testovanie v danom predmete – matematika neabsolvuje.
Všetky informácie a pokyny k testovaniu včas zverejní NÚCEM na internetových stránkach www.nucem.sk a www.testovanie9.svmi.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava