Piešťany stále nevedia, čo s kúpaliskom…

  • Spravodajstvo
  • 5. januára 2010, 10:08
  • Autor:tasr/mak

PIEŠŤANY – Kúpalisko s obrovskou tradíciou alebo nové moderné športové centrum? To je otázka, ktorá stále nemá odpoveď. O budúcnosti legendárnej Evy či nového bazéna sa stále len diskutuje. Kedy padne definitívne rozhodnutie, zatiaľ nie je jasné.

Problémom sa budú poslanci opäť zaoberať najskôr až o mesiac. Najbližšie riadne rokovanie zastupiteľstva bude totiž podľa primátora Rema Cicutta začiatkom februára. V hre je stále niekoľko alternatív. Okrem rekonštrukcie Evy hovoria pripravované dokumenty aj o plavárni v objekte futbalového štadióna a v lokalite rekreačnej zóny neďaleko Bowling centra. „Uvidíme začiatkom februára, ktorou cestou pôjdeme,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre Piešťanský týždeň a online denník Cicutto.


Chátrajúci areál legendárnej Evy je vo vlastníctve Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Tie priznávajú krutú realitu. Prevádzkovanie kúpaliska prinieslo v starej mene ročnú stratu 9 miliónov korún. Na poslednom rokovaní medzi mestom a kúpeľmi sa okrem iného hovorilo aj o dlhodobom prenájme na 50 rokov. Do toho sa však radnici príliš nechce. Argumentuje napríklad tým, že takýto postup znemožní čerpanie peňazí z eurofondov, ktoré by sa dali využiť pri nevyhnutnej rekonštrukcii objektu.
Eva má napriek tomu množstvo priaznivcov. Patrí medzi nich aj plavecká legenda z Moravian nad Váhom Peter Pontes. Ten prešiel podľa vlastných slov bránou kúpaliska neuveriteľných vyše 16-tisíckrát. „Aj preto mi je za Evou smutno, keď je cez zimu zatvorená. Akoby sa mi zo života stratil niekto veľmi blízky. Želám si, aby aj nasledujúce generácie zažili tú neopakovateľnú atmosféru. Veľmi si prajem, aby Evu opravili. Netreba ju meniť k lepšiemu, ona je dokonalá taká, aká je. Len by mala byť novšia a bezpečnejšia,“ povedal nedávno Piešťanskému týždňu. 
Kúpalisko s otvoreným 50-metrovým bazénom prevádzkoval v posledných dvoch rokoch Klub vodného póla. Ešte v roku 2006 mesto a kúpele deklarovali, že sa na finančne nákladnú rekonštrukciu vo výške zhruba 3,9 milióna eur (120 miliónov Sk) pokúsia získať prostriedky z fondov Európskej únie alebo nájdu silného a spoľahlivého investora. Eva stojí od roku 1934.
Výhody rekonštrukcie a novej výstavby
Eva
■ objekt, ktorý je súčasťou histórie mesta od roku 1934
■ rekonštrukcia by znamenala záchranu pamiatky nevyčísliteľnej hodnoty
■ kúpalisko je súčasťou Kúpeľného ostrova
■ náklady na rekonštrukciu by mohli byť porovnateľné s nákladmi na nový bazén
■ rozsiahly areál ponúkajúci rôzne možnosti športového vyžitia
Nová plaváreň
■ novovybudovaná infraštruktúra vrátane parkoviska
■ areál by vznikal bez konštrukčných obmedzení napr. zo strany pamiatkárov
■ plaváreň by spĺňala všetky parametre na organizovanie plaveckých súťaží
Aký je váš názor?
Zapojte sa do diskusie. Dajte vedieť, čo je podľa vás správne. Treba v Piešťanoch nové kúpalisko, alebo stačí opraviť Evu? Píšte do Piešťanského týždňa na adresu redakcia@piestanskytyzden.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava