Matematička úspešnou módnou návrhárkou

  • Spravodajstvo
  • 2. januára 2010, 10:30
  • Autor:Adriana Drahovská

PIEŠŤANY – Na jesenných módnych dňoch v Bratislave zaujali návštevníkov i zaujímavé svadobné šaty s ozdobami z husacích pierok, ktoré pri styku so slnečným svetlom menili farbu z bielej na ružovú a modrú.

Unikátne modely navrhla Vlasta Collu – Slovenka, žijúca v Londýne .  Vlasta, dievčenským menom Šnáblová,  pochádza z neďalekej Lúky nad Váhom a študovala na piešťanskom gymnáziu.  Po jeho skončení pokračovala v štúdiu na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a neskôr na postgraduálnom kurze aplikovanej ekonómie. Dnes vlastní v Londýne salón pre nevesty , spolupracuje s prestížnymi módnymi časopismi a tvrdí, že si splnila svoj životný sen.  Počas pobytu na Slovensku navštívila aj Piešťany. Stretli sme sa v jednej z našich kaviarní a ona si zaspomínala na svoje študentské roky a porozprávala nám, ako sa z matematičky stala módna návrhárka.
Prvé boli zo záclony
„Na Piešťany mám veľmi dobré spomienky,“ začína svoje rozprávanie Vlasta Collu,“ často sme napríklad chodievali s kamarátkami po škole do cukrárne pod kolonádou.  Vždy, keď som na Slovensku,  stretnem sa tu so svojimi bývalými spolužiačkami,  porozprávame sa, čo je nové, prejdeme sa po meste a sledujem, ako sa jeho ulice menia. V októbri  minulého roku sme mali aj stretávku triedy po dvadsiatich rokoch . Veľmi dobre som sa na nej  cítila, hoci sa mi zo začiatku aj kolená klepali.“ Spomína tiež na svojho obľúbeného „matikára“  Jaroslava Kozáka.  „Matematiku mám stále rada a pri svojej práci ju denne potrebujem.  Keď robím strihy, používam uhly, prepočty… Keby som ju nebola študovala,  musela by som dať strihy  vyrobiť niekomu inému.“  Hoci šikovná gymnazistka bez problémov náročné štúdium na „mat-fyze“zvládla , uprednostlina kariéru vo svete módy. „Vždy som mala vzťah k móde. Pamätám si na svoje prvé svadobné šaty, ktoré som ušila bábike zo zvyškov záclony. Stále som čosi tvorila, šila, štrikovala, maľovala a navrhovala svoje vlastné modely,“ pokračuje Vlasta Collu, „ aj na vysokej škole si spolužiačky odo mňa objednávali šaty.  Platy učiteľov boli vtedy veľmi nízke a nedokázala som si ani predstaviť, že skončím v nejakej banke alebo finančnej inštitúcii.  Chcela som robiť niečo kreatívne, čo ma bude baviť.“  Po vysokej škole sa však najskôr  zamestnala ako osobná asistentka vo firme, ktorá sa zaoberala digitálnymi technológiami. Komunikovala so zahraničím a začala si uvedomovať, že by sa rada pozrela do sveta.  Keď sa jej naskytla možnosť vycestovať do Dánska, využila ju.  Tam sa zoznámila so svojím manželom Aldom, pôvodom z Talianska.  Pretože sa dorozumievali po anglicky, rozhodli sa, že budú žiť v Londýne.  „Opäť som si našla prácu ako asistentka. Tentoraz v agentúre pre modelky,“ spomína návrhárka, „ stále som však mala ten pocit, že nechcem sedieť od pondelka do piatka v kancelárii. Nebola som si však istá, ktorým smerom sa uberať. Okrem toho roky ubiehali a nevedela som, či už nie je neskoro na zmenu kariéry.“
Pre svadbu si berú aj hypotéku
Vlaste nakoniec pomohol manžel: „Raz, keď sme išli okolo London College of fashion, povzdychla som si, že tu by som veľmi rada študovala.“ Aldo vzal veci do svojich rúk, pozisťoval, aké sú možnosti a prihlásil svoju manželku na večerné štúdium na výrobu svadobných šiat – korzetov , doplnkov a couture techník. „Tak som si povedala, že to vyskúšam.  Ako sme sa učili vrstviť, robiť výstuže, ozdoby,  začala som tušiť, že idem správnou cestou a chcem šiť takéto šaty pre svoje klientky,“ tvrdí Vlasta Collu.  Zlom nastal veľmi rýchlo a kurz absolvovala namiesto za šesť  mesiacov za tri.  V novembri 2003 si otvorila svoj vlastný butik. „Prvou zákazníčkou bola dievčina, ktorá bývala neďaleko. Videla vo výklade moje šaty a povedala si, že presne takého chce mať na sebe, keď sa bude vydávať. Boli honosne povyšívané krištáľmi, mali  vlečku, šnurovanie a sukňu v tvare morskej panny – po kolená užšiu a dolu sa  rozširovala,“ s úsmevom spomína šikovná podnikateľka.  V Anglicku našťastie nie je zvykom mať na svadbe šaty z požičovne. Naopak, na svadobný deň sú Briti ochotní  vynaložiť nemalé peniaze. Často si vraj dokonca berú hypotéku na dom, aby všetko splatili. Šaty, ktoré ponúka salón Vlasty Collu, tiež nie sú najlacnejšie. Stoja od o jeden a pol tisíc do dva a pol  tisíc libier. Pri honosnejších sa cena  môže vyšplhať aj  na tri a pol tisíc.  Ako materiál totiž používa iba čistý hodváb. Je na nich  aj osemdesiat percent ručnej práce pri vkladaní korzetov, ozdôb, stužiek. Hoci dnes majiteľke salónu  pomáhajú  ďalšie krajčírky, veľa šitia zostane i na ňu. Objednávky prijíma pol roka vopred a modely navrhuje podľa typu,  vkusu a peňaženky zákazníkov.  Okrem nevesty oblieka  aj družičky, či ďalších hostí.  
Na módnej show až sedemtisíc neviet
Na otázku, aké svadobné šaty dnes „letia“ v Anglicku, odpovedala V. Collu takto: „ Doteraz boli šaty veľmi zdobené,  ale už to trochu ustúpilo. Nevesty kladú väčší dôraz na kvalitu strihu  a momentálne sú veľkou módou kratšie šaty po kolená alebo aj nad a šaty v štýle dvadsiatych, tridsiatych rokov.  Majú  zvýšený pás, ktorý postavu opticky predlžuje  a sukňa ju pomáha vytvarovať. Namiesto závojov sú obľúbené čelenky s perím, kvetmi.  Farba ani biela ani maslová, my vždy vyberáme podľa toho, aká farba ktorému typu pokožky sedí. Priložím materiál k tvári a hneď vidím, či sa rozžiari. Niektorým sa hodí skôr slabo zlatá alebo béžová, ružová či šampanská.“ Obľuba  peria a drobných korálok podnietila  Vlastu Collu k zaujímavému experimentu za pomoci chémie. „ Aplikujeme na ne novú techniku – zmes neviditeľných farieb, ktoré sa objavia len pri priamom pôsobení UV svetla,“ vysvetľuje módna tvorkyňa.  Ozdôbky sú teda v miestnosti biele, ale keď na ne vonku dopadne slnečný lúč,  zafarbia sa na ružovo alebo na modro.  Svadobné modely zo salónu Vlasty Collu sa objavujú aj na stránkach prestížnych časopisov a každoročne sa zúčastňuje obrovskej Wedding fashion show, na ktorú prichádza až sedem tisíc neviest. Rodáčka z Lúky nad Váhom si teda oprávnene môže povedať, že sa jej sny naplnili vrchovate. “ Áno, je to tak, som spokojná. Keďže pri tvorbe šiat trávim s klientkami veľa času, mnohé z nich sa stanú aj mojimi priateľkami. Keď mi príde mail alebo esemeska od nejakej zákazníčky, ako ju všetci obdivujú,  viem, že tá námaha za to stála. Svadba je totiž prelomovým dňom v našom živote a mala by byť čo najkrajšia,“ tvrdí.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav