Potulky regiónom: Zaujímavosti z Hornej Stredy

  • Spravodajstvo
  • 27. decembra 2009, 19:58
  • Autor:šg

PIEŠŤANY – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Nasleduje Horná Streda.

Podľa archeologických nálezov  bolo územie  dnešnej Hornej Stredy osídlené už za čias Veľkej Moravy. Prvá písomná zmienka o Hornej Strede pochádza z roku 1263. Vtedy sa volala  Sceredahel.
Zaujímavosti z Hornej Stredy
– Obec bola istý čas filiálkou farnosti Pobedím, kde pôsobili dvaja významní kapláni: v rokoch 1785-1849 najväčší bernolákovský básnik Ján Hollý a v rokoch 1892-1899 národný buditeľ, novinár, ovocinár, včelár a ľudový liečiteľ Eduard Šandorfi – Škrabánek.
– Horná Streda ležala pôvodne východne od Hydrocentrály na mieste, kde je staré koryto Váhu. Keďže bola povodňami viackrát zničená, domy zrútené, obyvatelia si začali stavať domy na vyššie položené miesta, ďalej od Váhu. „Stánie“ pred súčasným Obecným úradom bývalo často zaplavované, občania sa počas povodní prevážali do obce na člnoch.
– V roku 1868 sa v obci narodil jeden z najvýznamnejších predstaviteľov svetovej veterinárnej medicíny, profesor VŠ zverolekárskej v Budapešti MVDr. et. PhDr. Jozef Marek.
– V obci sídli v súčasnosti viacero firiem so zahraničnou účasťou. Je tu však aj podnik s celoslovenskou pôsobnosťou, Slovchmeľ, ktorá sa zameriava na spracovanie chmeľu.
– Obyvateľov Hornej Stredy zvyknú ich neprajníci prezývať „Za trinásť“. Prezývku vraj dostali vďaka jednej miestnej staršej a už dobre nepočujúcej trhovníčke, ktorá predávala kačice. Keď sa jej zákazníčka opýtala, odkiaľ je, v domnení, že sa pýta na cenu, odpovedala „za trinásť“.
– Obec sa môže pochváliť až dvoma divadelnými súbormi, Divoch a Divadlo Dino. V súbore Divoch, ktorý založili v 1986, hrával aj vtedajší starosta obce Jaroslav Hladký. Divadlo Dino vzniklo v roku 1999. Za desaťročie existencie sa môže pochváliť prvenstvom na celoslovenskej súťaži hier s dedinskou tématikou v Trebišove i ďalšími oceneniami na festivaloch v Martine, Čadci a Kremnici.
– Futbalisti Spartaka Horná Streda si v roku 2004 vybojovali pod vedením trénera Pavla Bartoša postup do tretej ligy. Po odchode hlavného sponzora však súťaž ponúkli Novomešťanom, ktorí skončili v tabuľke len o skóre za nimi na druhom mieste. Sami po odchode väčšiny hráčov úspešného mužstva postupne vypadli až do okresnej súťaže druhej triedy.
Miestni občania nemajú v lete problémy s kúpaním. Okrem Váhu a jazera na Dlhých kusoch totiž majú k dispozícii aj štyri važiny, ktoré sa nachádzajú medzi derivačným kanálom a korytom rieky Váh.
Viac o Hornej Strede sa dozviete v novom vydaní Piešťanského týždňa.
Viac o obciach z našeho regiónu v rubrike Región.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava