Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie

  • Nezaradené
  • 25. decembra 2009, 19:20
  • Autor:Prof. Jozef Rovenský.

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Amir Karbanovi a Giora Pillarovi

Amir KARBAN

* 7. 5. 1963 Haifa (Izrael) – lekár, gastroenterológ

Aj keď sa narodil v Izraeli, jeho rodičia pochádzali zo Slovenska. Otec Jakov Karban pochádzal z Topoľčian a matka Judita Breznicová z Bratislavy. Štúdium medicíny ukončil v roku 1993 s titulom MUDr. na lekárskej fakulte Hadassah, ktorá je súčasťou Hebrejskej Univerzity v Jeruzaleme.

Amir Karban je gastroenterológom v nemocnici Rambam a primárom interného oddelenia. Má hodnosť docenta lekárskej fakulty Technionu v Haife. V klinickej praxi a vo výskumnej práci sa venuje zápalovým črevným chorobám, ako napríklad Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde. Cieľom genetických výskumov je identifikovať genetické varianty so špecifickými génmi, ktoré môžu mať vplyv na zvýšenú vnímavosť a na vznik vyššie uvedených črevných autoimunitných chorôb.
Poznanie genetických faktorov na vznik Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy umožní v budúcnosti vypracovať nové terapeutické účinnejšie postupy pri ich liečbe.
V rokoch 1990-2002 pod vedením vynikajúcich pedagógov a vedcov nemocnice Carmel v Haife na čele s dr. Lahatom a prof. Lernerom študoval problém cytokínového profilu pri celiakii.
Napokon v rokoch 2000-2002 získal erudíciu v genetike zápalových črevných chorôb na Univerzite Johna Hopkinsa v USA. Po návrate do Izraela sa venuje výskumu genetických a epidemiologických faktorov pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde.
V spomínanej oblasti je autorom početných publikácií a článkov v medzinárodných časopisoch.
Je držiteľom celého radu domácich a medzinárodných ocenení za vynikajúcu vedeckú a pedagogickú prácu pri výuke poslucháčov lekárskej fakulty a postgraduálneho vzdelávania lekárov.

Giora PILLAR

* 11. 4. 1962 Michalovce – lekár, pediater

Akademickú hodnosť B.Sc. dosiahol s vyznamenaním na lekárskej fakulte, Technion Institute of Technology, Haifa v roku 1991. V roku 1993 na tej istej fakulte promoval na doktora medicíny (MD) a v roku 1995 dosiahol vedeckú hodnosť DrSc. Ide o významného lekára a pedagóga v odbore pediatrie. V roku 2005 dosiahol na lekárskej fakulte hodnosť docenta.

Vo vedeckej oblasti sa venuje problematike spánku a jeho porúch. Bol školiteľom desiatky mladých lekárov a študentov s témou zameranou na poruchy spánku. Okrem člena v Izraelskej lekárskej spoločnosti a Spoločnosti pre výskum spánku je členom aj Európskej vedeckej spoločnosti pre výskum spánku a tiež Americkej akadémie pre výskum spánku. Je autorom mnohých medzinárodných publikácii v tejto oblasti zameraných na patofyziológiu porúch spánku, najmä u detí, a tiež následkov, ktoré vyvolávajú poruchy spánku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava