POČASIE: Padali teplotné rekordy

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2009, 11:25
  • Autor:online radakcia/tasr/SHMÚ

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Počas vianočných sviatkov vo viacerých regiónoch Slovenska padli teplotné rekordy. V Piešťanoch namerali meteorológovia 25. decembra 12,8 stupňov Celzia.

Prvý zaznamenali už počas Štedrého večera v Hurbanove, kde teplota vystúpila na 13,1 stupňa Celzia. Ako povedal Jozef Csaplár zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, situácia sa zopakovala aj 25.decembra, keď tu namerali 14,1 stupňa Celzia. Padol tak 138-ročný teplotný rekord.
Na rovnakú úroveň ako v Hurbanove vystúpila teplota počas tohto dňa aj na bratislavskom letisku a v ranných hodinách i v Žiline. "To bola rarita, že aj ten severozápad aj ten juh bol veľmi horúci," povedal Csaplár. Rekordné teploty namerali tiež v Piešťanoch, kde sa na teplomeroch objavilo číslo 12,8. O niečo chladnejšie, 12,2 stupňa Celzia, bolo v Nitre, aj to je však najvyššia zaznamenaná teplota od roku 1961. História sa tiež prepisovala v Kamenici nad Cirochou, kde teplota vystúpila na 11,9 stupňa Celzia.
Historicky najvyššie teploty sa zaznamenali na západnej polovici Slovenska, pričom oproti doterajším záznamom rekordných hodnôt teplota na Prvý sviatok vianočný vystúpila miestami vyššie o tri až štyri stupne.
Rekordy pritom prišli iba pár dní potom, čo bola v pondelok 21. decembra v Poprade najchladnejšia noc, keď ortuť teplomerov klesla na mínus 23 stupňov Celzia. O pol stupňa menej bolo v Kamenici nad Cirochou a rekordných mínus 17,7 stupňa Celzia  namerali v Košiciach.
Csaplár objasnil, že bezprostrednou príčinou oteplenia je výrazná zmena cirkulácie vo veľkej časti európskeho kontinentu. Počas uplynulého týždňa k nám prúdil mimoriadne studený arktický vzduch. Ten následne vystriedal mimoriadne teplý vzduch. Ako konštatoval, je nezvyčajné, že sa to udialo tak veľmi rýchlo.  

Situácia dnes


Tlaková výš sa bude v studenom vzduchu presúvať do vnútrozemia.

Predpoveď počasia na 27.12.2009 (Nedeľa)


Prevažne polooblačno, ojedinele slabé sneženie. Zrána miestami
hmlisto.
Nočná teplota -2 až -7 st.
Denná teplota -2 až +2 st.

Situácia


Na zadnej strane tlakovej výše nad Moldavskom k nám začne opäť prúdiť
o niečo teplejší vzduch od juhozápadu.

Predpoveď počasia na 28.12.2009 (Pondelok)


Prevažne polooblačno. Zrána miestami hmlisto.
Nočná teplota -4 až -9 st.
Denná teplota -2 až +2 st.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek