Po Vianociach pribudne priemerne 30 šteniatok

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2009, 09:03
  • Autor:ip

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Prosbám detí sa často nedá odolať, a keď začnú modlikať: „Mami, tati, kúpte mi psíka,“ rodičia sa nechajú obmäkčiť a pod vianočný stromček im položia živý darček.

Šteniatka či mačiatka sú síce zo začiatku milé, no po čase sa starostlivosť o ne stáva bremenom. Podľa skúseností pracovníkov Slobody zvierat veľa ľudí túto situáciu podcení a po sviatkoch sa malých chlpáčov zbavia.
Starostlivosť je drahá
V súčasnosti nájdeme v útulku viac ako osemdesiat psíkov a dočasný domov tu má aj dvadsať mačiek. „Psík či mačička sú živé tvory a vôbec nie sú vhodné pod vianočný stromček. Po sviatkoch ľudia postupne začnú zisťovať, čo všetko si ich opatera vyžaduje. Touto cestou by sme chceli apelovať na rodičov, aby sa rozhodli nekupovať ich deťom ako darček. Priemerne v útulkoch končí až 90 percent takýchto ‚nechcených
darčekov‘," hovorí vedúca útulku Ľubomíra Baleková. Starostlivosť o malé psíky alebo mačičky je náročná. Šteniatka na začiatok potrebujú pelech – vlastné miesto, misky na vodu a žrádlo, oblek na zimu, obojok, vôdzku, krmivo či veterinárne ošetrenie. Prvotné náklady na jedno šteniatko sa môžu tak vyšplhať na viac ako 100 eur. „Jedna vakcinácia stojí priemerne 10-15 eur. Pokiaľ by zvieratko ochorelo, liečba majiteľov môže vyjsť dokonca až na 300 eur. Aj z toho dôvodu cítime, že hospodárska kríza ovplyvňuje ľudí. Čoraz viac štvornohých miláčikov pribúda v útulkoch z dôvodu nedostatku financií. Stretávame sa aj s tým, že sa sem dostáva veľa čistokrvných psov," dopĺňa Ľ. Baleková. Čo však najviac potrebujú, je neustála pozornosť a prístup ľudí.
Šteniatka nosia štyrikrát do roka
rikrát do roka. Veľa psíkov zostane bez domova po Vianociach, nechcené sú aj „jarné prírastky", ďalej na jeseň a v útulkoch končia aj takzvané hodové šteniatka. Vo vianočnom období zostane bez domova priemerne 30 malých psíkov. Nepríjemným obdobím pre zvieratá je aj Silvester. Niektoré psíky totiž panicky reagujú na delobuchy a hluk ohňostrojov. Pracovníci Slobody zvierat radia, aby majitelia dali svojim miláčikom upokojujúcu tabletku a zostali s nimi po celý večer.
Piešťanský útulok sa pripravuje na zimné teploty a sneh. Výmeny sa dočkali mreže na kotercoch a búdy, urobilo sa aj nové zastrešenie. Krátkosrstých psíkov aktivisti a dobrovoľníci obliekajú cez zimu do oblečkov, pripravené sú nové vyteplené búdy a najchúlostivejších havkáčov umiestňujú do vykurovaných buniek. Ročné náklady na prevádzku útulku sú približne 66 000 eur. Budúci rok by chceli urobiť centrálne kúrenie do všetkých buniek.Predpokladané náklady budú asi 7000 eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava