Petičné právo

  • Nezaradené
  • 21. decembra 2009, 11:13
  • Autor:Mgr. BranislavJurga, advokát

PIEŠŤANY – Petičné právo sa zaručuje na celom území Slovenskej republiky. Znamená to, že každý má právo sám alebo s inými osobami, obracať sa vo veciach verejného alebo iného spoločného záujmu na štátne orgány a orgány územnej samosprávy so žiadosťami, návrhmi a sťažnosťami.

Právny poriadok nezakladá konkrétne záruky kladného či záporného vybavenia veci, ktorej sa petícia týka. Petície preto predstavujú predovšetkým určitú formu verejného podnetu, a tiež vyjadrenie názoru vo veciach verejných. Táto forma slobody prejavu stanovuje pre štátne orgány a orgány územnej samosprávy (obce, mestá a vyššie územné celky) povinnosť nebrániť podaniu petície, t.j. petíciu od iniciátorov prijať.

Omnoho väčší význam majú petície v niektorých prípadoch stanovených ústavou, prípadne zákonom. Napríklad prezident Slovenskej republiky má povinnosť vyhlásiť referendum, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Podobne obecné zastupiteľstvo má povinnosť vyhlásiť hlasovanie obyvateľov obce o odvolaní starostu, ak o to petíciou požiada aspoň 30 % oprávnených voličov.
Taktiež zastupiteľstvo samosprávneho kraja vyhlási referendum o dôležitých otázkach, ktoré sa týkajú výkonu samosprávy samosprávneho kraja, ak o to petíciou požiada aspoň 30 % oprávnených voličov. Petičné právo sa môže uplatniť aj pri občianskych kandidátoch na prezidenta Slovenskej republiky. Petičné právo je obmedzené tým, že petíciou nemožno vyzývať na porušovanie základných práv a slobôd, ani nemožno zasahovať do nezávislosti súdu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín