Zabíjačka v Hubine: Klobásy, jaterničky i tlačenka

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. decembra 2009, 11:55
  • Autor:Štefan Gregorička

HUBINA – Predvianočné obdobie je dnes hlavne časom zháňania a nakupovania darčekov pre najbližších. V minulosti však bolo najmä časom zabíjačiek. A práve na tieto tradície sa rozhodli nadviazať členovia občianskeho združenia Marhát so sídlom v Hubine, ktorí zorganizovali prvú Hubinskú predvianočnú zabíjačku.

Priestory kultúrneho domu v tejto obci sa v prvú decembrovú sobotu premenili na pár hodín na výrobňu zabíjačkových špecialít. Ako nám prezradil jeho predseda Ján Paulech, z Roľníckeho družstva v susedných Moravanoch nad Váhom kúpili dve menšie prasiatka, z ktorých potom mäsiarski majstri Miloš Rehák a Ladislav Štefanec narobili klobásy, jaterničky, tlačenku i oškvarky.
Tak, ako na každej poriadnej zabíjačke, ani tu nesmelo chýbať pečené mäso a pravá zabíjačková kapustnica. „Naše združenie existuje iba dva roky, no aj za takúto krátku dobu sa nám podarilo zorganizovať niekoľko vydarených podujatí. V tomto roku je to už tretia akcia. Som rád, že sme opäť našli pochopenie u starostky Jany Myjavcovej i našich sympatizantov, ktorí nám pri výrobe zabíjačkových špecialít pomáhali," povedal nám predseda OZ Marhát Ján Paulech.

Kým na nádvorí kultúrneho domu krájal Štefan Petrgál slaninu na oškvarky, pri kotli s variacim sa mäsom sa vrtela jeho manželka so synom. Spolu s Rudolfom Čavojským dbali aj na to, aby pod kotlom nevyhaslo a mäso do jaterničiek a tlačeniek sa dobre uvarilo. V kuchyni v pivničných priestoroch zasa Mária Reháková a Mária Macková pripravovali črevá, do ktorých potom mäsiari „nadievali" pomleté mäso, ochutené potrebnými prísadami. Po klobásach prišli na rad tlačenky a jaterničky.
V susednej miestnosti sme zasa zastihli Petra Melichera pri príprave mäsa na pečenie. Čas už súril, pretože o pár hodín bolo treba pripravené špeciality servírovať pozvaným hosťom. O konzumentov veru núdzu nemali, pretože v susednej sále kultúrneho domu mali práve v ten deň stretnutie dôstojníci v zálohe z celého okresu Piešťany a večer si zasa pochutili na špecialitách pozvaní hostia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava