Výborná pohánka s kukuricou Pavlíny Radošovej

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. decembra 2009, 12:24
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Na pohánke s kukuricou Pavlíny Radošovej z Piešťan si určite pochutia aj mäsožravci. My sme tento farebný zdravý šalát objavili na lukulských hodoch členiek miestnej Ligy proti rakovine po prednáške Jaroslava Pížla venovanej zdravej výžive.

Stôl v mestskom kultúrnom stredisku sa prehýbal pod množstvom zeleninových, ovocných a obilných pokrmov. Nechýbali ani šťavy, ktoré onkologickí pacienti potrebujú k návratu svojho zdravia ako soľ. Odborník na zdravú výživu bol s ponukou asi sto jedál spokojný. „Ak si chcete zachovať zdravie – paste sa," pripomenul Pížl na viac ako dvojhodinovej prednáške.
Zdôraznil, že najzdravšia strava je surová. A gazdinky, ktoré varia a smažia svojim najmilším, ich v konečnom dôsledku likvidujú vo svojich kuchyniach, ktoré nazval „jedotvorné". Pripomenul tiež, že lepší ako slnečnicový olej je produkt z repky alebo olivy. Repkový a olivový olej totiž nepodporujú zápaly v tele človeka. Preto ak budete pražiť napríklad pohánku či slnečnicové semienka do šalátu, použite už spomínané zdravšie oleje.

Suroviny: 75 g opraženej pohánky, soľ, štyri polievkové lyžice svetlého sójového nálevu, 200 g scedenej kukurice z konzervy, jednu posekanú zelenú papriku, tri ošúpané a posekané rajčiny, dve polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate, 25 g opražených slnečnicových semien.

Postup: Opraženú pohánku pomaly varíme zakrytú v horúcej osolenej vode. Scedíme a dáme do misky s nálevom. Pridáme ostatné suroviny, dôkladne premiešame a podávame.

Svetlý sójový nálev: 175 ml oleja, dve polievkové lyžice svetlej sójovej omáčky shoyu, dve polievkové lyžice citrónovej šťavy, dva strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie.

Postup: Ľahký rastlinný olej dáme do pohára s ostatnými surovinami a dobre potrasieme. Pri použití dávame pozor, aby sa do šalátu nedostal cesnak, ktorý slúži len na dochutenie nálevu. Toto množstvo by malo stačiť štyrom hladošom, šalát by ste mohli urobiť v rekordnom čase 15 minút.


Viac receptov nájdete v rubrike Recepty z kuchyne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek