Mäkké medovníky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. decembra 2009, 12:33
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – V našej rubrike receptov sme už uverejnili veľa chutných špecialít našich čitateliek. Zručnou gazdinkou je aj manželka nášho redaktora, Mária Gregoričková.

V jej vianočnej ponuke nesmú chýbať medovníkové perníky, pudingové a kokosové guľky s hrozienkami či slané pečivo a syrové praclíky. Našim čitateľom ponúkame recept na zdobené medovníky-perníky. „Ich výhodou je, že ani pri dlhšom skladovaní nestvrdnú. Sú vhodné ku káve, čaju, ale aj k červenému vínu. Najviac práce mi dalo ich zdobenie, ktoré trvalo takmer štyri hodiny. Vďaka tomu môžete mať z medovníka napríklad dubák alebo muchotrávku. Všetko záleží od fantázie gazdinky," hovorí M. Gregoričková.

((image:1left))Na cesto potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 500 g práškového cukru, 250 g medu, 5 vajec, 6 lyžíc roztopenej Hery, 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny, 4 lyžice korenín (hrebíčky, aníz, škorica, badián) alebo to isté množstvo perníkového korenia a 250 g mletých orechov.

Poleva: 1 bielok, 140 g práškového cukru, tri kvapky citrónovej šťavy. Cukor dávame podľa veľkosti bielka. Túto zmes treba dobre vymiešať – 20 minút.

Postup: V miske vyšľaháme vajcia, med a práškový cukor do peny, pridáme roztopenú Heru, koreniny a sódu bikarbónu. Na pracovnú dosku dáme múku so zomletými orechmi a do toho vlejeme prísady z misky. Cesto vymiesime a dáme na 24 hodín (i viac) do chladničky. Potom ho na doske vyvaľkáme a pomocou formičiek vykrajujeme. Pečieme na vymastenom plechu asi osem minút. Po upečení perníky zdobíme cukrovou polevou.
Viac receptov nájdete v sekcii Recepty z kuchyne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel