Ducové: Maličká obec s „veľkou“ históriou

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. decembra 2009, 11:03
  • Autor:Adriana Drahovská Foto: V. Dusíková

PIEŠŤANY – Najstaršie osídlenie tejto oblasti pochádza z mladšej časti staršej doby kamennej – paleolitu – 26 000-14 000 rokov pred naším letopočtom. Známky o ňom našli na priľahlom pahorku Kostolec, ale aj na ďalších miestach v chotári obce.

Ducové v číslach

■ 376 – počet obyvateľov
■ 262 ha – výmera chotára
■ r. 1348 – prvá písomná zmienka
■ r. 1927 – súčasný názov obce

Prierez históriou

Kostolec, rozdelený medzi Ducové a Hubinu, patrí z archeologického a historického hľadiska medzi významné slovenské lokality. Je chránený štatútom národná kultúrna pamiatka. Najvýznamnejšie osídlenie Kostolca predstavuje slovanské z 9.-10. storočia. Palisáda z dubových kolov, zrubové domy a kostolík-rotunda sú charakterizované ako súčasť veľmožského dvorca. V polovici 15. storočia tu bolo vybudované vojenské stanovisko.
Obec Ducové sa po prvýkrát spomína v roku 1348 v darovacej listine, ktorou kráľ Ľudovít I. daroval hrad a panstvo Tematín magistrovi Mikulášovi Kontovi. Obyvatelia obce sa živili najmä ako roľníci a chovatelia dobytka, od polovice 16. storočia sa tu darilo aj vinohradníctvu. V minulosti používali rôzne názvy ako Duchreuy, Duczev, Dechobrod, Ducybrod, Duczo, Duczowce, Ducó či Ducov.

Podľa obecnej kroniky v prvej svetovej vojne padli dvaja obyvatelia obce Štefan Matúš a Izidor Matúš. Počas druhej svetovej vojny sa domov nevrátili tiež dvaja, Imrich Modrovský a Rudolf Gašpar -účastník SNP. V rokoch 1976-1992 bolo Ducové zlúčené s Moravanmi nad Váhom. Vtedy tu bola zrušená základná škola a namiesto nej zriadili materskú školu.

Obecné symboly

Ducové v minulosti nemalo vlastné pečatidlo, používalo pečať susednej Hubiny. Pri tvorbe erbu vychádzal Ladislav Vrteľ z obecnej pečate Hubiny – tri ruže a erb doplnil zástavou s položeným krížom. Názov obce je zrejme odvodený od hodnosti vojvodu – Duxa. Erb Ducového tvorí v modrom štíte na zlatej žrdi so strieborným hrotom červená, zlatom lemovaná trojcípa zástava s položeným strieborným dvojitým krížom, z päty štítu vyrastajú tri strieborné ruže na zlatých stopkách.

Oplatí sa vidieť

Okrem najvýznamnejšej lokality – veľkomoravského veľmožského dvorca s rotundou, ktorého zrekonštruované náznaky sa nachádzajú na neďalekom pahorku Kostolec – je v zozname Národných kultúrnych pamiatok SR niekoľko domov v hornej časti obce, zapísaných ako pamiatková zóna. V Ducovom nemajú kostol, iba Kaplnku najsvätejšej trojice, ktorú postavili v roku 1966. Kamenný kríž pochádza z roku 1927.

Ducové dnes

Starostkou obce je prvé volebné obdobie od roku 2006 Mária Koláriková. Hoci je obec na okolí jednou z najmenších, v minulom roku zaznamenali rekordný prírastok – narodilo sa tu jedenásť detí. „Ďalší obyvatelia by mali pribudnúť v novom stavebnom
obvode, ktorý budujeme na konci obce," hovorí starostka, „všetky pozemky už máme predané, je tam zavedený plyn, voda i verejné osvetlenie. Bude tu 22 domovov.
Chýba nám už iba komunikácia."Samospráva chce o dotáciu na jej výstavbu požiadať ministerstvo hospodárstva. Cesta v sume približne 150-tisíc eur by tak mohla byť hotová budúci rok. Ďalším projektom, ktorý podala obec na Envirofond, je dobudovanie verejného vodovodu. Minulý rok sa im podarilo získať financie aj na výmenu okien v materskej škole, knihu o Kostolci, a tiež informačné tabule v obci. Ich počet plánujú rozšíriť.
„Chceli by sme požiadať o dotáciu z kraja na informácie o histórii Kostolca, aby sa o našej národnej kultúrnej pamiatke návštevníci dozvedeli viac," dodáva M. Koláriková. Hoci v Ducovom nemá sídlo žiaden väčší zamestnávateľ, majú tu len 17 nezamestnaných, väčšinou mladých ľudí. Občania dochádzajú za prácou prevažne do Piešťan a okolia.

Spoločenské vyžitie

Najaktívnejším klubom v obci je Slovenský orol Ducové. Usporadúva niekoľko športových podujatí, ako napríklad turnaj „starých pánov" O putovný pohár starostu obce alebo Memoriál Ernesta Mitošinku, na počesť zosnulého člena klubu. Okrem futbalu si najmä u mladších ročníkov získal obľubu stolný tenis, ktorý si môžu zahrať v kultúrnom dome. Kedysi v Ducovom aktívne pôsobilo i ochotnícke divadlo, v 60. rokoch však zaniklo. Pravidelné kultúrne akcie v súčasnosti organizuje obecná samospráva.
Patria k nim posedenie s dôchodcami, oslava Dňa matiek, Dňa detí, začiatok a ukončenie prázdnin, halloweenske a mikulášske večierky, stavanie mája, ale tiež obecný ples. O program sa pravidelne starajú deti z materskej školy. Minulý rok oslávili aj 660. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Najvýznamnejším podujatím, ktoré presahuje hranice Ducového, je Národná púť na Kostolec pri príležitosti sviatku Cyrila a Metoda.
V posledných rokoch sa na Kostolci stalo tradíciou podujatie Stret kultúr. Nadšenci histórie si počas dvoch letných dní pripomenú život v minulosti – vyrastú tu obydlia, rytierske a šermiarske spolky návštevníkom predvedú dobové oblečenie, hry, ba dokonca i kuchyňu.

Benkovci mali babicu aj vojnového hrdinu

Obec Ducové vraj pomenovali podľa prvého obyvateľa, ktorý sa volal Duco. Prezradil nám to počas rozhovoru tunajší rodák Rudolf Adámek a čakal s nami pri bráničke poschodového domu, v ktorom býva živá kronika obce -Izidor Benka. Jeho mama Mária Benková pôsobila ako pôrodná asistentka v Ducovom i okolitých obciach. „Domov prichádzala pešo často aj v noci.
Rodila zdravé deti, nepamätám sa, že by jej ktosi umrel," podotýka Izidor Benka a prezrádza ešte jednu perličku z vtedajšej pôrodnej praxe ducovskej babice. „Každý, kto za Tomáša Garyka Masaryka pomenoval svoje dieťa podľa československého prezidenta, dostal tisícku na ruku. A tak mamička hneď pri pôrode nahovárala rodičov, aby dali svojmu dieťatku meno podľa ‚tatíčka‘.
Ale našinci boli neoblomní. Zvlášť v rodinách, kde sa meno dedilo z otca na syna. Raz nám rozprávala, ako prehovárala otca dieťatka. Ale tatko prvorodeného syna Feri Poma j ba trval na svojom. Povedal – žiaden Tomáš, môj syn bude po mne – Ferino!"

Prežil vylodenie v Normandii

V rodine Benkovcov majú aj vojnového hrdinu. Izidorov brat Jozef narukoval v roku 1942 a dostal sa až na front do Talianska spolu s Karolom Matúšom z Ducového a Jánom Martinkovičom z Hubiny. Mal smolu, pretože ho uväznili v zajateckom tábore v Neapole. Odtiaľ šiel do Anglicka, kde sa stretol aj s veľkostatkárom Jánom Novákom z Ducového.
Jozef Benka sa ako vojak československej tankovej brigády zúčastnil obliehania pevnosti a prístavu Dukerque vo Francúzsku. Zažil na vlastnej koži vylodenie spojeneckých jednotiek v Normandii 6. júna 1944, a čo je dôležité – prežil! Izidor Benka vysvetľuje: „Brat o tom nechcel rozprávať. Viem len, že tam bola hrozná paľba, padlo tam veľa ľudí, prelialo sa veľa krvi.
Z vojny ho pustili až na Vianoce 1945. Doniesol nám veľa horkej čokolády, kávu, konzervy, žuvačky a fajnové cigarety. Bola to vtedy absolútna rarita v Ducovom. Jeho vojenský kufor ešte dlhé roky voňal po týchto dobrotách, preto mu prischla prezývka – čokoládový vojak."
ZAUJÍMAVOSTI

■ Podľa ľudového podania názov obce pochádza od mena Duco. Bol to vraj pastier, ktorý pásaval ovce na modrovských lúkach a usadil sa na mieste dnešného Ducového.

■ Ďalšia povesť tvrdí, že do švárneho kočiša menom Duco sa zaľúbila dcéra Matúša Čáka Trenčianskeho a narodili sa im dve deti – Matúš a Lacko. Tieto dve priezviská majú mnohí obyvatelia obce aj dnes.

■ V roku 1930 dostala obec novú školu i prvého učiteľa. Bol ním 19-ročný Daniel Kunic z Pukanca. Žiaci si ho obľúbili a do obce sa vrátil ešte dvakrát. Raz po preložení a druhýkrát po vojenčine. Ako vojak aj odišiel – na vojnu v roku 1939.

■ Významným rodákom z Ducového bol Ján Gašpar (1918-2005) ľudový umelec, ktorého obrazy a plastiky odrážajú vzťah k rodnej obci a zdobia aj súčasný obecný úrad.

■ Aktívna miestna dôchodkyňa Elena Talajková vlastní originálny ducovský ženský kroj. Zbiera aj výšivky a snaží sa zachovať vzory tejto oblasti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav