Dievčatá na Luciu skúšali ľúbostné veštby

  • Spravodajstvo
  • 11. decembra 2009, 11:58
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY – Ženské krstné meno Lucia má latinský pôvod a znamená „svetlá, žiariaca“. Na Slovensku patrí toto meno k bežne zaužívaným a jeho nositeľky oslovujeme Lucka, či Lucinka.

Lucie, ktoré oslavujú meniny 13. decembra, naozaj celý život "žiaria" a nikdy nestrácajú z tváre sympatický úsmev. Boli by veľmi nešťastné, keby premárnili príležitosť pomôcť. Sú málo ovplyvniteľné, čestné a majú v sebe akúsi pokoru.
Lucie intelektuálne dozrievajú dosť skoro. Sú veľmi šarmantné a lákajú ich večierky. Ich citový život je neraz komplikovaný. Lucie majú silný zmysel pre zodpovednosť a svoje budúce povolanie pokladajú za celoživotné učenie, preto si rady vyberajú profesiu, ktorá je náročnejšia.
Od Lucie do Vianoc sa kedysi pripravovala predpoveď počasia pre nasledujúci rok
So sviatkom svätej Lucie je spojených množstvo zvyklostí a obradov, mnohí gazdovia si od tohto dňa dokonca pripravovali predpoveď počasia pre budúci rok.
Mnohí gazdovia si v priebehu 12 dní od Lucie do Vianoc každý deň zapisovali na papier aktuálne počasie. Jeden deň v tomto prípade znamenal jeden mesiac a zaznamenané informácie potom muži údajne využívali pri organizovaní rôznych prác v priebehu roka.
Na sviatok svätej Lucie si spomíname aj v súvislosti s vyháňaním bosoriek či zlých duchov. Pestré obrady sa viazali k Štedrému dňu. Počas sviatku Štedrého dňa dievčatá upratovali domácnosti. Podvečer sa pozberané smeti vyhadzovali do priekopy pri ceste a ak v tej chvíli zabrechal v niektorom dome pes, dievča sa podľa toho malo vydať buď na horný, alebo dolný koniec dediny.      
Na štedrovečernom stole počas sviatkov nemohli chýbať hostie s medom, kyslá hubová polievka, bobáľky s makom či fazuľový prívarok. Zvláštnosťou bolo pojedanie neolúpaného cesnaku. Malý cesnak v šupke sa prehltol v celku. Podľa tradície šlo o to, aby si ľudia zachovali sviežosť a zdravie.
Za Lucie chodili na myjavských kopaniciach prezlečení aj muži
Skracovali sa dni a predlžovali noci, ľudia viac verili v nadprirodzené bytosti – strigy. Počas tzv. stridžích dní mali podľa ľudí na myjavských kopaniciach tieto bytosti väčšiu moc a škodili ľuďom aj dobytku. Pred strigami chránili ľudia seba i dobytok cesnakom – natierali ním kríže nad dverami, jedli ho a vešali okolo krku aj dobytku v maštaliach.
Počas stridžích dní (Katarína, Ondrej, Barbora, Mikuláš, Lucia, Tomáš) mali ženy prísne zakázané vstupovať do príbytku ako prvé, pretože ľudia verili, že je to striga, ktorá môže uškodiť. Keďže mladé dievčatá sa chceli vydať, využívali stridžie dni na ľúbostné veštby – triasli plotom, vyťahovali si lístočky s menami svojich potenciálnych nápadníkov, či liali olovo, aby vedeli, čo bude ich milý robiť.
Dlhoročnou tradíciou, ktorá sa zachovala dodnes, bolo aj chodenie Lucií, ktoré vyháňali z príbytkov zlých duchov. Na myjavských kopaniciach vraj chodili za Lucie prezlečení aj muži.
Boli vždy traja, s tým, že dvaja boli prezlečení za ženy – jeden mal v ruke štetku, druhý husacie krídlo. Tretí bol prezlečený za starého muža a nosil so sebou putňu s vodou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava