Jablčník Márie Magulovej

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. decembra 2009, 10:48
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Jeseň je časťou roka, keď si užívame plody z našich záhrad. Tými najrozšírenejšími u nás sú jabĺčka. Koláč, ktorý pripravila Mária Magulová z Jaslovských Bohuníc podľa starodávneho receptu, vraj bol obľúbenou pochúťkou práve v tomto období.

„Gazdinky ho rady piekli aj preto, lebo je lacný, a potrebujete naň len to, čo máte doma. Trochu múky, cukru, masla a veľa jabĺk." Chutí výborne a zároveň dodá potrebnú energiu v čase, keď nás slniečko tak trochu zanedbáva…

Cesto: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 120 g masla, 2 vajcia
Plnka: 1 kg očistených jabĺk, za hrsť sušených hrozienok, 1/2 masla, 1 vanilínový cukor, 2 škoricové cukry

Postup: Najskôr pripravíme plnku. Očistené a pokrájané jablká dáme na masle spariť do hrnca a pridáme vanilínový, škoricový cukor a prepláchnuté hrozienka. Po dôkladom udusení necháme plnku vychladnúť a medzitým si pripravíme cesto. Múku, práškový cukor a prášok do pečiva zmiešame. Pridáme vajcia a zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré dáme na niekoľko minút odležať do chladničky. Cesto vyberieme z chladu a rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a uložíme na plech. Natrieme naň vychladnutú jablkovú plnku. Z druhej polovice vytvarujeme šúľaním z menších kúskov cesta mriežku a pečieme, kým sa cesto nezačervená. Krájame po vychladnutí.
Viac receptov nájdete v rubrike Recepty z kuchyne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín