Hasiči upozorňujú: Doma horieť nemusí

  • Spravodajstvo
  • 4. decembra 2009, 11:54
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/TRNAVA – Na trnavskom úspešnom pilotnom projekte z minulého roka postavil Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) svoju tohtoročnú celoslovenskú preventívnu akciu Bývate bezpečne? U vás horieť nemusí.

Je zameraná na obyvateľov bytov v bytových domoch a upozorňuje na nebezpečenstvo vzniku požiarov v domácom prostredí."Sme radi, že sa naša myšlienka v širšom kontexte ujala a môžeme ju znovu realizovať aj v tomto roku," povedal vedúci oddelenia prevencie na Krajskom riaditeľstve HaZZ v Trnave Róbert Simeonov. V týchto dňoch trnavskí hasiči distribuujú viac ako 45 tisíc plagátov do všetkých miest a obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) a rozdelia ich s pomocou správcovských spoločností do činžiakov. Na projekte spolupracuje aj Dobrovoľná požiarna ochrana SR.
Plagát upozorňuje na skutočnosť, že požiare v domácnostiach majú mnohokrát najtragickejšie následky a každý rok sa pri nich zrania a zomrú desiatky ľudí. "Na plagáte je informácia, ako sa správať pri vzniku požiaru a najmä ako mu predchádzať," informoval Simeonov. Upozorňuje, že najčastejšími príčinami požiarov sú neopatrnosť pri varení a fajčení, zdroje tepla, elektrotechnické vybavenia, podpaľačstva a hra detí s ohňom.
V TTSK zaznamenali vlani 168 a v tomto roku do konca novembra viac ako stopäťdesiat požiarov v tejto kategórii. Na Slovensku bolo spolu v roku 2008 770 takýchto požiarov a zomrelo pri nich 11 ľudí.
Samostatnou kapitolou sú podľa preventivistu KR HaZZ v Trnave únikové cesty. "V blokoch ľudia zapracú schodiská a chodby starým nábytkom, kvetináčmi, pred domami stoja autá až tesne pred vstupmi a naše vozidlá sa nemôžu dostať k požiaru," povedal Simeonov. Hasičské vozidlo pritom potrebuje podľa jeho slov 3,5 metra a s výškovou technikou dokonca 6 metrový priestor, aby sa dostalo k zásahu.
Ďalšou etapou projektu Bývate bezpečne? U vás horieť nemusí bude anketa, ako ľudia preventívnu akciu hasičov  zaregistrovali.
V Piešťanoch sa o tejto problematike dozviete viac už v pondelok 7. decembra. V mestskej knižnici sa uskutoční prednáška pre verejnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav