História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (37)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. decembra 2009, 15:18
  • Autor:Michal Serbin

Od polovice 70. rokov pôsobila vo Veľkej Británii diskotéková hviezdička Tina Charles, ktorá sa preslávila hitmi ako I Love To Love (But My Baby Loves To Dance), Dance Little Lady Dance alebo Dr. Love.

V jej sprievodnej skupine pôsobila okrem iných dvojica hudobníkov Trevor Horn a Geoff Downes. V januári 1979 sa osamostatnili a vytvorili štúdiový hudobný projekt Buggles. Dvojica nahrala pieseň s príznačným názvom Video Killed The Radio Star naznačujúcim nastupujúcu nadvládu hudby vysielanej v televízii nad šírenou prostredníctvom rozhlasových staníc.
Pieseň sa aj zásluhou propagačného videoklipu v októbri 1979 dostala na vrchol rebríčka. O dva roky neskôr dňa 1. augusta 1981 sa pieseň stala prvým videoklipom, ktorý v USA otváral vysielanie hudobného kanála káblovej televízie MTV. Vo Veľkej Británii sa reprezentantmi novoromantického štýlu stala skupina Duran Duran z Birminghamu. Jej videoklipy v réžii Russella Mulcahyho propagujúce fotogenický zjav členov vrátane štýlu účesov a odevov stali predmetom záujmu tejto stanice.


Zásluhou vysielania videoklipu sa pieseň Hungry Like The Wolf v marci 1983 dostala v USA na tri týždne na tretie miesto za Billie Jean od Michaela Jacksona a Do You Really Want To Hurt Me skupiny Culture Club. Vo vysielaní hudobnej stanice sa objavili aj videoklipy ďalších britských skupín ako Spandau Ballet, Ultravox alebo Visage. V polovici 80. rokov sa v Chicagu objavil hudobný smer elektronickej tanečnej hudby označovaný ako HOUSE. Názov bol odvodený od klubu Warehouse v ktorom pôsobil discjockey Frankie Knuckles.
Prvými producentmi tejto hudby boli Marshall Jefferson a Steve „Silk" Hurley. Pôvodnú disco hudbu upravili do strohej podoby. Elektronické bicie s frekvenciou 120 úderov za minútu so sekvencovanými syntezátormi a tvrdou basovou linkou doslova udierali do tancujúcich, kým tóny klávesových nástrojov a soulový spev vyvolávali pocity blaženosti.
V New Yorku bol centrom tejto hudby Paradise Garage s discjockeyom Larry Levanom. Hurley sa dokonca predstavil ako spevák a s piesňou Jack Your Body sa v UK v januári 1987 dostal na dva týždne na vrchol rebríčka. Bola to prvá skladba house music číslo jeden, ktorá sa súčasne s dobou trvania 25 minút stala najdlhším maxi-singlom na vrchole. Koncom 80. rokov sa objavili rôzne vetvy tejto tanečnej hudby ako Acid house, Ambient house alebo priblíženie sa strednému prúdu v podobe hitu Pump Up The Jam skupiny Technotronics.
Z pôvodnej experimentálnej podoby chicagskej house music reprezentovanej nahrávkou Acid Trax skupiny Phuture z roku 1986 sa ACID HOUSE stal označením pre nový hudobný prístup, ktorý radikálnym spôsobom ovplyvnil tanečnú hudbu v kluboch na celom svete.
(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel