Deti na vozíčku nepotrebujú ľútosť, ale záujem

  • Spravodajstvo
  • 1. decembra 2009, 10:49
  • Autor:Viera Dusíková, video: vd

PIEŠŤANY – Už po druhý raz sa v kine Fontána uskutočnil na konci novembra program hendikepovaných detí s názvom – Deti deťom – aj my sa vieme zabávať.

I keď nepriazeň osudu zasiahla životy týchto drobných, krásnych stvorení, ani oni, podobne ako dospelí na invalidných vozíčkoch nemajú radi, ak ich ktosi ľutuje.
Pretože fyzické barličky ich naučili zabojovať v každodennom živote viac, mocnejšie a intenzívnejšie. A tak tie deti, ktorých očká utekajú na stranu, ktorých ruky, či nohy vystreľujú bez ovládania do priestoru, sa naučili básničky, pesničky a prekonávajú bariéry krok po kroku, aby dosiahli zdanlivo nedosiahnuteľný cieľ. 


Zdolanie ich  osobného „Mount Everestu“ ich stojí oveľa viac námahy, ale zároveň ich toto víťazstvo naplní šťastím a pokojom.  A ten rozlejú aj do okolia. Pozorujúc ich – máte pocit, že naše problémy sú ničím a starosti iba malichernosťou.


V kine sa na pódiu pri tanci, speve a recitovaní  striedali tretiaci zo špeciálnej triedy Základnej školy E.F Scherrera v Piešťanoch, Spojenej školy v Piešťanoch i  Špeciálnej ZŠ Mórica Beňovského vo Vrbovom.  Autorské básne zo svojej vlastnej knižky  prečítala Martinka Trungelová a jej jednovaječné dvojča – Zuzanka spievala pieseň Zuzany Smatanovej tak, že človeku naskakovali zimomriavky a neubránil sa slzám.

 
Program uvádzala pracovníčka Slovenského rozhlasu – Viera Horáková, ktorá si do raňajšej relácie pozvala na moderovanie pomocníčku Martinku Trungelovú. „Nechcem sa chváliť, ale hovoria o mne, že som lepšia ako Adela Banášová,“  podotkla Monika a ďakovala „bábám“ z piešťanského rehabilitačného Adeli centra, kde sa obe dievčatá v súčasnosti liečia.


Organizátori vyhodnotili aj výtvarnú súťaž detí. Tretie miesto za prekrásnu plachetnicu získala Veronika Bartošová, druhé miesto si vykreslila umelkyňa maľujúca nohami – Danka Pekarovičová z Vrbového a víťazom sa stal Paľko Kočárik z Piešťan. „Paľkovi sme venovali dvojtýždňový rehabilitačný pobyt,“ prezradila predsedníčka Asociácie pomoci postihnutým Adeli. Na záver deťom zaspievala finalistka slovenskej Super Star – Dominika Mirgová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila