Cenu Ozefy Omáčkech získala „nevesta“ z Vrbového

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. decembra 2009, 09:57
  • Autor:V. Dusíková

VRBOVÉ/KRAKOVANY – Aula Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom sa vo štvrtok podvečer premenila na kinosálu. Viac ako dvesto divákov tu sledovalo premiéru filmového spracovania svadobných zvykov z okolia Vrbového.

Jej autori – študenti tamojšieho dramatického krúžku pod vedením Veroniky Chrvalovej  a režisérka i scenáristka filmu – Daniela Piscová z Múzea za Krakovskú bránu  ho  pomenovali : Veselie, aj také bývalo. 


V hlavnej roli sa predstavila študentka Renáta Černičková, ktorá za stvárnenie role pätnásťročnej nevesty Aničky získala Cenu Ozefy Omáčkech. Ženícha Janka zahral talentovaný amatérsky herec Ondrej Šprlák. Osemdesiatštyri minútový snímok rozpráva príbeh mladých ľudí, ktorí sa neberú z lásky, ale pre peniaze. Všetko je vopred dohovorené, dojednané v duchu – budeš bohatá a možno aj šťastná…
 


Film natočili v Krakovanoch, herci sú amatéri, ale s prístupom profesionálov. „Mám pocit, že Radošinské naivné divadlo má vážnu konkurenciu,“ povedal po vzhliadnutí veselého filmu plného situačného humoru a dedinských zvykov folklorista Andrej Jobus z Vrbového.  Pri uvedení snímku riaditeľ vrbovského gymnázia František Glos podotkol: „Chystáme aj voľné pokračovanie, malo by sa volať  Krstiny.“  Okrem Ceny Ozefy Omáčkech Daniela Piscová odovzdala aj ďalšie zaujímavé ocenenie. To získala Anna Kubranová za stvárnenie „Širokej“.  Dostala do ruky pálenú tehlu – čiže Cenu ohrátej cihle.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav