Ako čarodejníci slávili Black Sabbath

  • Spravodajstvo
  • 1. decembra 2009, 10:55
  • Autor:Martin Urminský, foto: autor

MORAVANY NAD VÁHOM – Prišlo to pomaly, postupne. Tak ako to má na poriadnom koncerte byť. Mladé piešťanské metalové predkapely Slepner a In Justice rozohriali dav. Napätie postupne gradovalo. Atmosféra bola typická rocková.

To, čo som zažil, som si uvedomil až oveľa neskôr. Koncentroval som sa na fotenie. Bolo to ťažké. Farebná hudba, stroboskopy, dym a rýchle pohyby. Na rockový koncert nevyhnutné veci, ale nie pre fotenie. Nestíhal som. Zachytiť všetko to nasadenie, ktoré predviedli chalani z Black Sabbath Revival Band, sa takmer vôbec nedalo. Kým som si uvedomil, že spevák leží na zemi, a začal ho fotiť, už stál, ale pre zmenu ležal gitarista.
Pravú heavymetalovú šou lídra a speváka Tibora Fizeka zatienil len jeho dokonalý „diovský" hlas. Ak by sa narodil trošku skôr a uchádzal by sa v originálnych Black Sabbath o miesto po odchode speváka Jamesa Dia, tak by ho určite dostal. Dám za to ruku do ohňa. Rodený šoumen, ktorý na javisku za hodinu vymení tri tričká, prekvapil aj profíkov a zanietených sabatistov.
Nestačí len dobre vyzerať, treba aj vedieť. Gitarista Eugen Pál Baláž má zlato v rukách a prstoch. Sóla s jednou rukou, vybrnkávačky, alebo rôzne iné gitarové „wifikundácie" sú preňho to, čo pre normálnych ľudí používanie príboru. Fešák Stanley Žudel robí s basgitarou kúsky, čo nedokážu mladí hudobníci na normálnej gitare. Veru, mladí by sa mali čo učiť.
A duša skupiny bubeník Fofo, vždy v pozadí, na každom koncerte dokazuje, že patrí medzi slovenskú bubenícku špičku, a nebyť dlhšej prestávky, usmieval by sa na nás z plagátov niektorej známej skupiny. Celý koncert Black Sabbath Revival, ktorý sa uskutočnil v piatok 27. novembra v Moravanoch nad Váhom, bol zasvätený dvom albumom Heaven & Hell a Mob Rules s podtitulom Dio years.
Oba albumy patria medzi najlepšie, ba legendárne. Vďaka nim patrí Black Sabbath medzi najvplyvnejšie heavymetalové skupiny všetkých čias. A trúfnuťsi hrať takúto muziku nemôže každý. Len dokonalé inštrumentálne zvládnutie skladieb nestačí. Je nevyhnutné mať aj vhodnú aparatúru, ktorá vydrží ten nárez, tie „pecky" a decibely. Potom stačí už len výnimočný spevák a odvaha.
Chalani z Black Sabbath Revival Bandu všetko dali dokopy a publikum to ocenilo. Keď ich druhýkrát prinútilo vrátiť sa na javisko, chalani predviedli, že dokážu ešte viac. Fakt vedia zahrať všetko. Také „Moneytalks" a „Higway to Hell" od AC/DC nedokáže asi žiadna slovenská heavymetalová skupina.

Až v neskorších rozhovoroch s profi hudobníkmi som konečne pochopil. Toto nebol koncert. Toto bola prvotriedna brutálna „ťažko kovová" show. Keď budem opäť chcieť zažiť niečo podobné, tak si asi budem musieť kúpiť lístky do Wembley. Lebo nestačí len dobre vyzerať, treba aj vedieť…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava