Štvrť tony jabĺk dostali deti z domova

  • Spravodajstvo
  • 26. novembra 2009, 23:05
  • Autor:ad/online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Okolo 250 kilogramov jabĺk z tohtoročnej úrody venovala dobrosrdečná darkyňa prostredníctvom redakcie Piešťanského týždňa a online denníka detskému domovu na Sasinkovej ulici.

Krásne farebné jabĺčka od štedrej donorky, ktorá nechcela zverejniť svoje meno, sme deťom priviezli včera popoludní. Silní chlapci sa pustili do vykladania a kufor auta bol o chvíľu prázdny.
Ovocie potešilo aj pracovníčky Detského domova v Piešťanoch. „Sme vďační za každý dar či príspevok,“ hovorí zástupkyňa riaditeľky Jana Birčáková. „„Všetko sa viaže na financie a vieme, že ľudia ich sami majú málo, ale ak by chceli prispieť, pomohlo by nám ovocie či zelenina zo záhrady, džemy, zaváraniny fazuľu, hrach, šošovicu či suché trvanlivé potraviny… Podobné dary sú pre nás  cenné zvlášť pred Vianocami, lebo  oblečenie či hračky nám nosia ľudia po celý rok.“ Jabĺčka budú deti dostávať na desiatu, tety kuchárky im pripravia aj koláče či štrúdľu a chúťky si robia tiež na čerstvú jablkovú výživu s piškótami. Chutné plody nám pomáhala vykladať aj Klaudia, ktorá nám vo videonahrávke prezradila aj čo – to o sebe.


V piešťanskom detskom domove majú v súčasnosti na starosti 29 detí, z toho šesť zdravotne postihnutých, ktoré sú umiestnené v špecializovanom zariadení na Mierovej ulici. Ďalšie štyri vychovávajú profesionálni rodičia. Stav obyvateľov domova sa často mení, ale v poslednom období ich počet prudko vzrástol.
„Tento rok nám pribudlo až 16 nových detí, čo predstavovalo veľký nárast oproti minulosti,“ vysvetľuje Jana Birčáková. „Dve z nich boli bábätká, ktorých sa matky vzdali už v pôrodnici..“ Všetci „nováčikovia“ sú z Trnavského kraja a často pochádzajú veľmi chudobných pomerov.
Rodiny zvyčajne sledujú sociálne pracovníčky a keď vidia, že sa o svojich potomkov nedokážu postarať, deti im odoberú. „V domove si obvykle rýchlo zvyknú, na svoje mamy a otcov však nedajú dopustiť a každé dieťa po nich túži,“ dopĺňa pracovníčka detského domova.  Rodičia môžu deti v domove navštevovať, niektorí si ich berú aj na víkendy alebo na prázdniny
Aj v Rodinnom detskom domove Kocurice by pomoc v podobe prebytkov úrody, či potravín privítali „Veľmi oceníme čerstvé ovocie, zeleninu  ale aj zaváraniny, či domáce koláčiky na Vianoce,“ povedala nám Jana Bazalová, ktorá sa stará spolu so svojím manželom o šestnásť detí v Kocuriciach.
 Ak vás čitateľka Piešťanského týždňa a online denníka inšpirovala a chceli by ste spríjemniť  Vianoce deťom z oboch našich detských domovov napíšte nám na e-mailovú adresu redakcia@piestanskytyzden.sk a uveďte aj telefonický kontakt.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav