Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie (29)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. novembra 2009, 11:12
  • Autor:Prof. Jozef Rovenský

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Jurajovi Koplovičovi

Juraj KOPOLOVIČ

* 16. 5. 1946 Levice- lekár

Štúdium na Lekárskej fakulte absolvoval v rokoch 1964-1968 v Košiciach a v rokoch 1969-1972 ukončil štúdium na Lekárskej fakulte Hebrew University Hadassah v Jeruzaleme. V rokoch 1972-1977 pracoval na oddelení patológie Lekárskej fakulty Hadassah. V rokoch 1977-1978 bol na študijnom pobyte Mt. Sinai School of Medicine v New Yorku.
Počas tohto pobytu pracoval pod vedením významných učiteľov ako bol profesor A. Laufer a Prof. Churg, ktorý patril k svetovej špičke v obličkovej patológii. V roku 1978 sa vrátil do Jeruzalema a pokračoval v práci na oddelení patológie v nemocnici Hadassah ako špecialista v odbore.Jeho najväčším záujmom bola nefropatológia. V roku 1980 vykonal stáž na Univerzite Karla Eberhardta v Tubingene (Nemecko) u renomovaného nefropatológa profesora Bohleho.
V nasledujúcich rokoch pracoval v oblasti nefropatológie, ďalej v oblasti problematiky zápalu, gynekopatológie a tiež pri výučbe posluchačov lekárskych fakult a mladých lekárov. Od roku 1986-1988 pokračoval v postgraduálnom vzdelávaní a výskume ako aj klinickej práci v Beth Israel Hospital pričlenenej k Harvard University v Bostone USA. Sústredil sa na výskum morfologických zmien v izolovaných perfundovaných obličkách u potkanov za rôznych experimentálnych podmienok, napríklad za podmienok hypoxie.
Jeho práce sú v tejto oblasti originálne. Výskumy prof. Kopoloviča ukázali, že napríklad polyethylenglykol (PEG) nemá protektívny vplyv na hypoxické poškodenie obličky. Výskum bol priekopnického charakteru a ukázal, že mierne hypoxické zmeny v izolovaných perfundovaných obličkách sú stavom, ktorý je reverzibilný, ťažké hypoxické zmeny sa nedajú odstrániť.

Po návrate do Izraela v roku 1988 sa stal vedúcim oddelenia patológie vo Wolfsonovej nemocnici v meste Holon v Izraeli. Napokon, v roku 1991, bol povolaný viesť Ústav patológie v lekárskom stredisku Sheeba v Tel Hashomeri pri Tel Avive, ktorý je súčasťou Saklerovej lekárskej fakulty Tel Avivskej univerzity. Výskumná činnosť profesora Kopoloviča je priekopnícka najmä v autoimunite (pri modelových chorobách SLE a ich liečbe intravenóznymi imunoglobulínmi).
Ďalej pri výskume aterosklerózy (problematika vývoja aterosklerotických útvarov, ktoré slúžia ako cieľ imunologicky sprostredkovaným reakciám a majú postupne vplyv na poškodenie subendotelových oblasti v cievnej stene), vo výskume malignity ženského genitálného traktu, (problematika extrabunkovej matrix pri vývoji lokálnej invázi nádorov, vývoji metastáz, angiogenézy a v prognózy malignít ženského genitálu).
Na Tel Avivskej univerzite sa venuje výučbe študentov aj z USA, takisto sa venuje intenzívne postgraduálnej výchove budúcich patológov. Od roku 2008 je vedúcim oddelenia na Lekárskej fakulte Hadassah v Jeruzaleme. Aktivity profesora Kopeloviča sú široké a okrem klinickej patológie sa zaoberá aj rozsiahlym výskumom.
Je členom významných lekárskych spoločností v Izraeli, USA a Kanade a v ďalších krajinách. Je autorom početných publikácií v prestížnych medzinárodných časopisoch v oblasti patológie s vysokým impaktom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel