Chrípka naberá rozmer lokálnej epidémie

  • Spravodajstvo
  • 25. novembra 2009, 12:39
  • Autor:red

PIEŠŤANY – Počas minulého týždňa všeobecní lekári v Trnavskom kraji zaznamenali 11 579 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo je o 1348 prípadov (17%) viac ako v týždni predtým.

Redakciu Piešťanského týždňa a online denníka o tom informovala epidemiologička Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. „Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení lekári v Trnavskom kraji u svojich pacientov diagnostikovali typickú chrípku 2895 krát,“ uviedla. Predstavuje to vzostup  o 971 prípadov ochorení v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami. 
Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia sa vyskytla v okresoch  Skalica a Hlohovec. „ Z hľadiska distribúcie chorobnosti podľa veku najvyššie počty ochorení pretrvávajú u detí do 5 rokov,“ informovala ďalej D. Kollárová. Výrazný nárast ochorení na chrípku sa prejavil u detí  vo vekovej skupine od nula do päť rokov,  6 až 14-ročných a starších.
Akútne respiračné ochorenia boli komplikované najčastejšie zápalom prínosových dutín a zápalom pľúc. Minulý týždeň bolo uzatvorených v Trnavskom kraji 19 školských zariadení, z toho deväť predškolských zariadení (MŠ), osem základných škôl a dve stredné školy. 
V okrese Galanta bolo uzatvorených  šesť MŠ a tri ZŠ, v okrese Piešťany, Skalica po jednej  MŠ,  v trnavskom okrese zatvorili jednu materskú, jednu základnú a jednu strednú školu, v okrese Hlohovec  štyri  ZŠ a v okrese Dunajská Streda jednu SŠ.
„Celkovo možno konštatovať, že aktivita chrípky v Trnavskom kraji v uplynulom týždni má charakter lokálnych epidémií. V ďalších týždňoch očakávame nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia.“ uzavrela správu epidemiologička.

Praktické rady nájdete v sekcii online denníka Lekár radí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj