Čas zabíjačiek: Zákaz prasiat z domáceho chovu!

  • Spravodajstvo
  • 25. novembra 2009, 12:23
  • Autor:online redakcia/tasr

PIEŠŤANY/TRNAVA – Na stále populárnejšie zabíjačkové slávnosti, gazdovské dvory a obecné zabíjačky nemôžu usporiadatelia použiť prasiatka, ktoré by im ponúkol v dobrej viere miestny domáci chovateľ.

Do jaterníc, tlačeniek a ďalších výrobkov smú spracovať zvieratá pochádzajúce výlučne zo schválených prevádzkarní. Listom na to upozornil obecné a mestské úrady v okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany riaditeľ trnavskej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Ľuboslav Lorinčák. "Určuje to legislatíva, takéto podujatia majú charakter spoločného stravovania, takže je to ako v ktorejkoľvek reštaurácii," povedal.
Podľa Lorinčákovho vyjadrenia si obce, rozhodnuté zabíjačkovými slávnosťami udržiavať miestne tradície, môžu priviezť na miesto konania z bitúnku či rozrábkarne bravčové polovičky i vnútornosti, ktoré po vykonaní veterinárnej kontroly označil zdravotnou značkou pracovník orgánu veterinárnej starostlivosti.

Živý bravčový či hovädzí dobytok môže byť aj od domácich chovateľov, ale "to iba na ukážku, do ohrady, pre potešenie". Ani verejné usmrtenie zvieraťa nie je žiaduce. "Má to aj morálnu rovinu, nie každý návštevník by to rád videl," dodal Lorinčák. Dodal, že príprava a poskytovanie zabíjačkových špecialít patria do oblasti spoločného stravovania a kontrola i dozor sú v kompetencii úradov verejného zdravotníctva. "V poslednom období sme zaznamenali viaceré otázky na túto tému," povedal Lorinčák.
     
Obecnú zabíjačku usporiadali pred niekoľkými dňami aj vo Voderadoch pri Trnave. Vlani v premiére súťažili tri družstvá o najlepšie výrobky z prideleného prasaťa, tento rok bol poverený výrobou jeden tím. Voderadčania však deň vopred zabili niekoľko prasiatok a z nich do druhého rána pripravili všetky tradičné zabíjačkové dobroty. Verejnosť ich mohla potom na podujatí konzumovať.
O tom ako súvisí zabíjačka s Borovienkou sa dočítate v sekcii Aktuálne

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj