NOVEMBER 89: Bola to prvá mediálna revolúcia

  • Spravodajstvo
  • 24. novembra 2009, 10:06
  • Autor:red

PIEŠŤANY – Na udalosti nežnej revolúcie sa tentoraz pozrieme trochu z iného pohľadu. Hoci sa to nezdá, aj pred dvadsiatimi rokmi mali médiá veľkú silu. Piešťanský týždeň v ďalšej časti príbehov Dvadsať rokov po nežnej… prináša unikátne svedectvo doby.

Vychádzali sme z materiálov kroniky mesta a časopisu .týždeň.
Takto vznikla VPN
Verejnosť proti násiliu vznikla v nedeľu 19. novembra v bratislavskej Umeleckej besede. Tu prečítal Ľubo Longauer spoločný text proti zvrátenej komunistickej demonštrácii sily. Na druhý deň predniesol Martin Bútora prvé Vyhlásenie VPN. Končilo sa slovami: „Zoberme ako občania svoje záležitosti do vlastných rúk!“ V utorok už žiadal Fedor Gál prepustenie politických väzňov, priestor v masových médiách, stretnutie zástupcov VPN a študentov s predsedom vlády a Ľubo Feldek zrušenie vedúceho postavenia KSČ.
V priamom prenose
Revolúcia v roku 1989 bola historicky prvým masovým revolučným dianím v priamom prenose. Celý svet mohol sledovať odstraňovanie drôtov na hranici medzi Maďarskom a Rakúskom, pád Berlínskeho múru. Platilo to aj o slovenskom novembri 1989. Televízia informovala o dianí tendenčne a skreslene. Prvý míting na Námestí SNP ignorovala. Preto sa stal vstup do médií hlavnou požiadavkou druhého mítingu 23. novembra. Keď v ten deň z tribúny Eugen Korda verejne ohlásil, že zamestnanci bratislavskej televízie solidarizujú s verejnosťou, rokujú s vedením televízie a v prípade nesplnenia ich požiadaviek vstúpia do štrajku, vedenie televízie sa zlomilo a v televíznom spravodajstve z Námestia SNP ukázalo vystúpenie Alexandra Dubčeka, ktorý sa po dvadsiatich rokoch navrátil do verejného života.


Štúdio dialóg
Už o deň neskôr, v piatok 24. novembra, sa odohral v bratislavskej televízii prvý otvorený dialóg. Po dvadsiatich rokoch zazneli v televízii jasné slová o okupácii Československa v auguste 1968 a prvý raz od roku 1948 požiadavka na zrušenie vedúcej úlohy komunistickej strany. Z televízie a rozhlasu sa stala tribúna verejnej diskusie, ktorá spečatila pád komunistickej moci.

Čo sa udialo v roku 1989 v Piešťanoch
Tesla vyrábala epitaxné a mesa diódy, tranzistory typu MOS FET, vf tranzistory, monolitické unipolárne integrované obvody, pamäti SRAM, EPROM, mikroprocesory a mikropočítače.
Počas letnej kúpeľnej sezóny nebolo v Piešťanoch dostatok dezertov, čokoládových cukríkov,  želé  a  gumených cukríkov, trvanlivého pečiva a žuvačiek. Chýbali minerálky, rybie konzervy, Dia výrobky, nealkoholické nápoje, nedostatkovým tovarom boli majolka i tatárska omáčka, mrazené ryby. Dodávka piva bola vcelku dobrá, až na sobotňajšie výpadky chleba, ktorý prichádzal do predajní až o 11. hodine.
Na sídlisku A. Trajan nebol dostatok ovocia a zeleniny.
V meste jazdilo 14 liniek MHD.
V akcii Z postavili na Banke Dom smútku za 709-tisíc Kčs.
Novú polikliniku dali do prevádzky 21. apríla 1989.
Koncom mája slávnostne otvorili Urnový háj, ktorý projektovala Anna Stašková, vybudovaný bol za 18 mesiacov.
Od mája do septembra fungoval na kúpalisku Sĺňava iba plavecký bazén. V akcii Z sa rekonštruoval rekreačný a detský bazén.
Mestská rada rokovala o investičnom zámere vybudovať cez rieku Váh nový most.
Na území mesta bolo 18 materských škôl s 1385 miestami, 60 miest bolo voľných. Bolo tu sedem základných škôl, do ktorých chodilo 4635 žiakov na dve zmeny.
V SOU zriadili nový odbor – kaderníčka.
V súťaži Socha piešťanských parkov vystavovalo 36 slovenských a osem českých autorov, spolu predstavili 55 plastík.
V Slniečku vystupovali Claudius, Punto, Ibsen, Tatíčko, Anjelíček a Mexikánec – to boli prezývky Michala Urbana, Petra Remiša, Roberta Gajdošíka, Karola Hlucha, Borisa Hodula a Norberta Rovesného.
V kine Moskva videlo 1448 predstavení 241-tisíc návštevníkov.
https://www.youtube.com/watch?v=C-Zih_8lT5c

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava