Vakcíny musia byť registrované

  • Spravodajstvo
  • 23. novembra 2009, 15:38
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Aj vakcíny proti pandemickému vírusu chrípky musia byť tak, ako všetky ostatné lieky používané na Slovensku, registrované Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Podľa Barbary Bilančíkovej zo ŠÚKL, sú tieto vakcíny pod takým dohľadom, pod akým doteraz nebol žiadny liek.
Ako Bilančíková vysvetlila, pred použitím sa niekoľko rokov skúšali tzv. mock up vakcíny, potom prebehli klinické skúšania s určeným kmeňom vírusu. Výskyt vedľajších účinkov sa navyše podľa jej slov neustále monitoruje. "Minulý týždeň zhodnotila Svetová zdravotnícka organizácia, ako aj Európska lieková agentúra bezpečnosť pandemických vakcín a konštatovali a potvrdili ich bezpečnosť," dodala.
V Európskej únii sú centralizovanou procedúrou registrované tri vakcíny Celvapan, Pandemrix a Focetria. "Použitá šarža vakcíny by mala byť prepustená kompetentným úradom v danej krajine na použitie," vysvetlila Bilančíková.
Slovensko by malo v rámci prevencie proti novej chrípke nakúpiť očkovacie látky pre 20 percent populácie, teda vyše milión ľudí. Podľa riaditeľa Kancelárie úradu Správy štátnych hmotných rezerv SR Ľubomíra Urbana, výzvy na dodávku vakcín v rámci ich verejného obstarávania si prevzali dve farmaceutické spoločnosti. "Predpokladáme, že po vyhodnotení ponúk bude zmluva podpísaná tak, ako sme už dávnejšie uviedli, do konca novembra. Podľa zákona o verejnom obstarávaní musíme totiž rešpektovať jednotlivé časové lehoty," zhrnul.
Vláda SR odsúhlasila nákup vakcín na svojom septembrovom rokovaní. Tie budú prednostne určené na zaočkovanie zdravotníkov či ľudí, ktorí zabezpečujú chod štátu. Minister Raši sa neobáva prípadného nedostatku vakcín, lebo ako poznamenal, pravdepodobne sa mnohí z tých, ktorým sa vakcinácia odporučí, rozhodnú podobne ako v Európe nezaočkovať.
Vírus A(H1N1) je kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky. Tzv. prasacia chrípka je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti. Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny a jej príznaky sú ako pri bežnej sezónnej chrípke.
Ochorenie sa prenáša kvapôčkovo vzduchom alebo priamym kontaktom. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 11. júna v súvislosti so šírením chrípkového vírusu prvú celosvetovú pandémiu chrípky za vyše 40 rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel