Zlomená noha pribrzdila Hološka v rozlete

  • Spravodajstvo
  • 22. novembra 2009, 17:30
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠTANY/ISTANBUL – Priateľskými zápasmi s USA a Čile, ktorí sú tiež účastníkmi budúcoročných majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike, zavŕšili slovenskí futbaloví reprezentanti úspešnú sezónu, ktorej vrcholom bol práve postup na spomínané MS.

Členom úspešného kádra reprezentácie Slovenska bol aj 25-ročný odchovanec piešťanského futbalu a v súčasnosti hráč Besiktasu Istanbul Filip Hološko. Ten si po víťaznom zápase v Severnom Írsku, v ktorom dal náš druhý gól, svoju bilanciu (36 štartov a päť gólov) nezlepšil. Nie však pre slabšiu výkonnosť, ale pre zranenie, ktoré utrpel v zápase Ligy majstrov v Moskve.
Práve preto nemohol absolvovať ani záverečné zápasy kvalifikácie o MS proti Slovinsku a Poľsku. Boli sme zvedaví, ako prežíval tieto chvíle, keď nemohol byť so spoluhráčmi na ihrisku ani na lavičke. „Bol som veľmi nervózny, ako ešte nikdy pri futbale! Nakoniec som veľmi šťastný, že to chalani zvládli. Škoda, že sa nám to nepodarilo už v domácom zápase so Slovinskom."

Fantastická sezóna

Hološko má aj napriek zraneniu za sebou fantastickú sezónu. Veď bol členom kolektívu, ktorý postúpil na majstrovstvá sveta, v drese Besiktasu Istanbul sa stal majstrom Turecka i víťazom Tureckého pohára. Navyše si zahral v pohárovej Európe, dokonca v skupinovej fáze vysnívanej Ligy majstrov. V nej debutoval v domácom zápase proti Manchestru United, no už druhý zápas tejto súťaže v Moskve proti CSKA sa mu stal osudným. V 34. min totiž musel opustiť ihrisko so zlomenou nohou… „Vo futbale sa stávajú aj také veci.
Prestávku, zavinenú týmto zranením, som strávil zväčša doma s rodinou, s manželkou a malou dcérou Sophinkou. Prvé týždne som väčšinou strávil pri televízore alebo pri počítači. Neskôr, keď sa mi stav trochu zlepšil, som bol aj doma na Slovensku. Vo Veľkom Orvišti, kde teraz rodičia bývajú, som trávil čas s nimi a mojou rodinou. Snažil som sa však aj relaxovať, preto som chodil do rodných Piešťan, kde som sa stretol s kamarátmi. Ba bol som si pozrieť aj hokejový zápas Piešťancov proti Trnave."

Filip sa vrátil do Turecka koncom októbra, kde začal s tréningom v posilňovni. Či však začne jarnú časť súťaže v Istanbule, zatiaľ nie je isté. O rýchlonohého útočníka majú totiž záujem ďalšie kluby zvučných mien. O jeho služby sa zaujímali hlavne francúzske kluby z Paríža a Marseille. Filip síce nemá vysnívaný klub, ale rád by si zahral v anglickej alebo španielskej najvyššej súťaži.

Hološko patrí napriek svojmu mladému veku k najúspešnejším odchovancom piešťanského futbalu. Piešťanský dres obliekal od roku 1990 do 1998. Potom prestúpil do Ozety Trenčín, s juniormi ktorej sa stal dvakrát majstrom Slovenska. Ďalšou jeho zastávkou bol severočeský Liberec. V drese tamojšieho Slovana sa stal dvakrát majstrom Česka a odtiaľ viedla jeho cesta do Turecka. V krajine polmesiaca začínal v Manisaspo-re, no v decembri 2007 prestúpil do oveľa slávnejšieho Besiktasu Istanbul. V jeho farbách si v tomto roku rozšíril zbierku majstrovských titulov aj o ten turecký. Navyše s Besiktasom vyhral národný pohár. V Istanbule zažil aj parádne oslavy zisku titulu, na ktorých sa zúčastnilo asi stotisíc ľudí.

Sníva o Južnej Afrike

V reprezentácii prešiel takmer všetkými mládežníckymi kategóriami. Zahral si dokonca aj na juniorských majstrovstvách sveta v Spojených arabských emirátoch, kde dal aj jeden gól. V zápase proti Paname sa však zranil, takže v osemfinále proti Brazílii hrať nemohol. Hološko však už prekonal ďalšieho slávneho odchovanca Vlada Hagaru v počte reprezentačných štartov, no ten si v roku 1970 zahral za ČSSR aj na seniorských majstrovstvách sveta v Mexiku.
V tom čase však Filip ešte nebol na svete, preto Hagaru ako hráča poznať nemohol. Vďaka postupu našej reprezentácie na majstrovstvá sveta sa mu však môže vyrovnať aj v tomto kritériu. „Samozrejme, že by som si na svetovom šampionáte rád zahral, veď je to sen každého futbalistu. Ak mi bude slúžiť zdravie a vydrží športová forma, hádam sa mi aj tento sen splní."

Premiérový gól dal Španielom

Hološko debutoval pod vedením trénera Dušana Galisa v zápase proti Nemecku. Odvtedy sa jeho štatistiky utešene rozrastajú. Verme, že na jeho konte pribudnú nielen ďalšie reprezentačné štarty, ale aj góly v súperovej sieti. A na ktorý si najradšej spomína? „Myslím si, že na premiérový, ktorý som dal v Bratislave v barážovom zápase o účasť na MS do siete Španielska pred štyrmi rokmi. No a potom na ten zatiaľ posledný v Severnom Írsku.
Každý strelený gól však mal svoju cenu. Čo sa týka súperov v práve skončenej kvalifikácii, tak najlepšie sa mi hralo proti Česku." Začiatkom decembra sa dozvieme mená súperov, s ktorými sa Slováci stretnú na majstrovstvách sveta v základnej skupine, no dnes už vieme mená všetkých účastníkov šampionátu v Juhoafrickej republike. Samozrejme, že ľahkí súperi tam už nie sú. Filip by si však želal, aby nám vyžrebovali do skupiny také mužstvá, cez ktoré postúpime do ďalších bojov. Dúfajme, že sa mu jeho želanie splní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela