Vašimi očami: Z tekvice nemusí byť iba strašidlo

  • Spravodajstvo
  • 20. novembra 2009, 11:38
  • Autor:vd

PIEŠŤANY/POBEDIM – Do našej fotogalérie pribudla ďalšia veselá oranžová tekvica. Aj keď je už november a dnes, v piatok 20. novembra bol v Piešťanoch už prízemný mrazík, tekvici, ktorú dopestovala Eva Žáková z Pobedima zatiaľ výrazne neublížil.

"Odfotila som ju asi pred mesiacom ešte na koreni. Nebola tam sama.  Z jedného semienka mi vyrástli dve takéto pekné dyne. Jedna vážila asi 35 kilogramov, druhá bola asi o pätnásť kíl ťažšia. Tekviciam sa darilo, pretože vôkol sa nenachádzajú žiadne stromy, mala dostatok vody aj svetla. Len náš pes Lóra podhrabal jej koreň, lebo cítil v zemi akýchsi hrabošov. Asi tam mali svoje cestičky. 
Lóra vyhrabala do zeme takú jamu, že sme sa obávali, aby tekviciam nepoškodila korene, preto sme ich odtrhli trošku skôr. Možno by vyrástli ešte viac. Z prvej si  moje dcéry vyrobili svetlonosa a druhá, pri ktorej je odfotená naša Žanetka aj so psom Lóra zdobí našu predzáhradku aj dnes, keď už mrzne. Vyzerá stále veľmi pekne." prezradila nám Evka Žáková.
Karol Veľký ju kázal pestovať svojim poddaným
A my dodávame, že z tekvíc nemusia slúžiť iba na okrasu. V Juhoslávii vedeli gazdinky z dužiny oranžového plodu vyrobiť vynikajúcu plnku do ťahanej štrúdle.  Dužinu nastrúhali, osladili cukrom i vanilkovým cukrom, udusili ju tak, až z nej vznikla hladká kašička, ktorou naplnili vopred pripravené naťahané cesto. V chrumkavej štrúdli posypanej bielučkým cukrom vyzerala oranžová plnka tak, akoby sa na gazdinku aj v zime usmialo letné slniečko.
Tekvicu však obľubovali aj iné národy. Starí Číňania ju považovali za zdroj dlhého života a šťastia.  „Aj ja som bola veľmi šťastná, keď som tie tekvice dopestovala,“ smiala sa pani Evka.  Bodaj by nie, veď o tekviciach písali oslavné ódy už starovekí  Plínius a Dioskorides, ale aj stredoveký  Karol Veľký. Ten svoj vzťah k tekviciam poňal rýdzo prakticky. Nariadil svojmu ľudu pestovať tekvice v záhradkách. Viete si predstaviť, koľko šťastných a zdravých ľudí muselo žiť za vlády tohto vskutku veľkého panovníka?
Po tekvici sa chudne, čistí aj organizmus
A čo hovoria na tekvice odborníci na zdravú výživu? Tí konzumáciu tekvice odporúčajú najmä mladým dievčatám s nadváhou, ktoré chcú trošička schudnúť, aby sa páčili nielen opačnému pohlaviu, ale  aj sami sebe. A najmä, aby sa cítili vo svojej koži príjemne sebavedomo a zdravo.
Konzumácia tekvica je vhodná nielen pri nadváhe, ale aj pri poruchách obličiek, prostaty, mechúra a pomáha zlepšiť aj trávenie. Obsahuje vitamíny, enzýmy, ale aj minerály. Pri chemickom rozbore nájdeme cukry, tuky, bielkoviny, karotén, zinok, draslík, fosfor, vitamín C.
Semienka by si mali lúpať najmä muži
Vhodná je aj pre tých, ktorí si musia dávať pozor na sodík, tekvica ho obsahuje minimálne. Zázračný enzým, ktorý v jej dužine nájdete štiepi ľudské tuky, čím pomáha organizmu detoxikovať sa  – čiže vylučovať rôzne toxíny a tuky.  Tekvice obsahujú veľa vody, pôsobia močopudne, a teda čistia obličky. Vynikajúca je však nielen dužina, ale aj jej semienka. Tie by  si mali lúpať najmä muži s chorou prostatou.  Ak im chutia, nemusia sa okúňať, denne môžu zjesť aj dve plné hrste. Tekvicu by mali jesť aj ľudia, ktorých trápi žlčník, pankreas a slezina.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav