Odhalili pamätnú tabuľu Novembru 89

  • Spravodajstvo
  • 20. novembra 2009, 11:47
  • Autor:TASR/RED

PIEŠŤANY/TRNAVA – Pamätná tabuľa na trnavskom divadle bude odteraz pripomínať momenty Nežnej revolúcie. Práve pred divadlom na hlavnom námestí sa tisíce Trnavčanov v Novembri 1989 schádzali, aby podporili myšlienky, ktoré zmenili chod dejín.

Z  balkóna divadla sa obyvateľom mesta počas novembrových udalostí prihovárali najskôr herci, neskôr i ďalší, ktorí sa zapojili do revolučného diania.
"Ďakujeme trnavskej verejnosti, že nás vtedy nenechala v štichu. Že prišla na námestie, aby nás podporila a že roznášala iskierky občianskeho vzdoru na svoje pracoviská. Bez toho by som na ten balkón mohol chodiť do súdneho dňa, ktorý by prišiel pravdepodobne veľmi rýchlo," povedal dnes pri odhaľovaní tabule herec Vladimír Oktávec, ktorý sa stal v Trnave ikonou Nežnej revolúcie.
Dodal, že si želá, aby pamätná tabuľa nebola iba informáciou, že sa čosi stalo, ale aby zostala poctou verejnosti, ktorá sa skladá z konkrétnych jednotlivcov a každému v nej prislúcha konkrétny podiel.
Na malej slávnosti sa zúčastnili zástupcovia mesta i kraja, z tých, ktorých tváre figurovali v prvých revolučných zoskupeniach, odkiaľ vzišla VPN, neprišiel takmer nikto. 
Autorom pamätnej tabule je akademický sochár Pavol Čambál. Text na tabuli znie: Trnavčania, v Novembri 1989 sme na tomto námestí dvihli svoj  hlas proti totalitnému režimu. Nezabudnime.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín