Povinnosti pri škodovej udalosti

  • Nezaradené
  • 19. novembra 2009, 10:02
  • Autor:Mgr. BranislavJurga, advokát

Informácie o povinnostiach vodiča po dopravnej nehode sme už v tejto rubrike priniesli. V cestnej premávke sa ale častejšie prihodí udalosť, ktorá nespĺňa kritériá dopravnej nehody, prináša však so sebou určité povinnosti.

Udalosti, pri ktorých na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne hmotná škoda, ktorá neprevyšuje 3984 eur (120-tisíc Sk), zákon nazýva škodová udalosť. Škodové udalosti polícia neobjasňuje.
V tomto príspevku chceme poukázať na povinnosti, ktoré má účastník cestnej premávky v prípade škodovej udalosti.
Zákon stanovuje, že účastník škodovej udalosti je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky tak, ako v prípade dopravnej nehody. Ďalej je účastník povinný preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, a to dokladom totožnosti.
Najpodstatnejšia je povinnosť poskytnúť údaje o poistení vozidla, ktoré je potrebné na zistenie príslušnej poisťovne za účelom likvidácie spôsobenej škody. Účastníci škodovej udalosti sa majú tiež dohodnúť na jej zavinení, teda určiť si vzájomnou dohodou vinníka škodovej udalosti. Ak tak neurobia alebo sa na vinníkovi dohodnúť nedokážu, musia privolať policajta, pretože zo škodovej udalosti sa tým stáva dopravná nehoda.
Policajt následne vinníka zistí a môže mu uložiť pokutu za zistený priestupok. Ak účastník škodovej udalosti spôsobí hmotnú škodu osobe, ktorá nieje účastníkom udalosti, napríklad neprítomnému majiteľovi zaparkovaného vozidla, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a oznámiť jej svoje osobné údaje. Tieto povinnosti sa vzťahujú na každého, kto sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastní na škodovej udalosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj