História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (35)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. novembra 2009, 10:33
  • Autor:Michal Serbin

Skutočným priekopníkom disco hudby bola funková skupina Fatback Band pochádzajúca z New Jersey. Už v roku 1973 sa presadila v R and B rebríčku s piesňami Street Dance, Soul March alebo Keep On Steppin.

V roku 1975 stála pri zrode diskotékovej horúčky tým, že svoj jamesbrownovský funkový štýl prepracovala do komerčnej podoby a jej piesne Spanish Hustle, The Booty alebo Double Dutch sa stali hitmi a umiestnili sa v R and B rebríčku. Vo Veľkej Británii Spanish Hustle vo februári 1976 dokonca obsadila desiate miesto v rebríčku pop piesní. V USA v novembri 1975 bolo na vrchole tri týždne v Mníchove vytvorené trio Silver Convention s piesňou Fly, Robin, Fly. Disco funková skupina z Brooklynu Brass Construction v marci 1976 obsadila vrchol R and B rebríčka s piesňou Movin.
V marci 1976 sa prvýkrát objavila na vrchole pieseň so slovom disco v názve. Pôvodne disco baby premenovaná na Disco Lady bola v podaní Johnnieho Taylora na vrchole štyri týždne. Synonymum úspechu v oblasti diskotékovej hudby predstavovalo súrodenecké trio Bee Gees pôvodom z Veľkej Británie. V auguste 1975 obsadili vrchol rebríčka popu v USA s Jive Talkin‘. V septembri 1976 sa dostali na vrchol rebríčka s piesňou You Should Be Dancing.
https://www.youtube.com/watch?v=NbaVUClpPUQ
Dokonca od februára 1978 do mája 1978 boli nepretržite 15 týždňov na vrchole piesne z autorskej dielne bratov Gibbovcov. Najprv Stayin‘ Alive v podaní Bee Gees, potom Love Is Thicker Than Water v podaní Andyho Gibba, na to rekordných osem týždňov Night Fever v podaní Bee Gees a napokon If I Can’t Have You v podaní Yvonne Elliman. V roku 1979 nasledovali na vrchole ich tri hity, a to To Much Heaven, Tragedy a Love You Inside Out. Soundtrack k filmu Saturday Night Fever sa stal najpredávanejšou dvojplatňou tohto žánru s viac ako 20 miliónmi.
Americký singlový rebríček naplno obsadili diskotékové hity, ktoré sa striedali na vrchole. V marci 1979 to bola Gloria Gaynor s I Will Survive. V apríli Ami Stewart s Knock On Wood. V júni Donna Summer s Hot Stuff a Anita Ward s Ring My Bell. V júli opäť Donna Summer s Bad Girls. V auguste Chic s Good Times. V roku 1980 sa tvorbou v tomto žánre predstavili aj skupiny orientované rockovým smerom. Ako príklad možno uviesť skupinu Queen a jej album Game.
Z neho pochádzajúca disco funková Another One Bites The Dust, ktorej autorom bol basový gitarista John Deacon, skončila v októbri 1980 na tri týždne na vrchole rebríčka v USA. Vo Veľkej Británii boli disco hity ojedi-nele na vrchole rebríčka. V máji 1978 to bola päť týždňov Rivers Of Babylon od Boney M, v júni a septembri 16 týždňov pieseň You’re The One That I Want a Summer Nights z hudobného filmu Grease v podaní Johna Travoltu a Olivie Newton John.
(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila