POTULKY REGIÓNOM: Sokolovské zaujímavosti

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2009, 14:29
  • Autor:ad

SOKOLOVCE – Na území dnešných Sokoloviec objavili archeológovia niekoľko cenných artefaktov. Okrem kostí mamuta, ktorý tu žil v arktickej dobe, našli úštepy a uhlíky z obdobia paleolitu a nálezy zo staršej doby železnej a germánsky hrob z mladšej doby rímskej.

Prvá písomná zbierka pochádza z roku 1293 a Sokolovce sa tu nazývajú Zokol. Názov obce je odvodený od povinnosti jej obyvateľov – starať sa o cvičených sokolov, používaných pri love. Neskôr sa Zokol zmenil na Zakol (1324), Zokolocz (1773), potom Szokolocz či Sokolowce a v roku 1913 dostala maďarský názov Vágszakaly. Najstarším známym vlastníkom obce bol v 13. storočí Tomáš, syn Ondreja Ivanka. Neskôr patrila niekoľ-kým šľachtickým rodom.
Jedným z nich bol i gróf Nyari, príbuzný grófa Báthoryho, manžela povestnej čachtickej panej. Jeho dcéra Angela Amande de Varcony tu dala postaviť v roku 1770 kostol, ktorý slúžil ako pútnické miesto. Podľa ústneho podania sa asi pred 700 rokmi pri studničke pod starým Váhom zjavila Panna Mária. Posledný potomok rodov, žijúcich v tunajšom kaštieli, gróf Štefan Gyulai, odišiel zo Sokoloviec pred frontom v roku 1945. Podľa zápisu v obecnej kronike si najcennejšie veci odviezol na štyroch plachtových vozoch. Kaštieľ bol znárodnený a štát tu založil školu a detskú opatrovňu. Grófsku pôdu – 320 ha – rozdelili medzi 163 občanov.
Stretol záchrancu pasažierov z Titanicu
Medzi najstarších občanov Sokoloviec patrí 90-ročný Jozef Pavlovič, ktorý sa sem priženil z neďalekého Jalšového. Dvadsať rokov pracoval v ostravskej bani a tvrdí, že za svoj úctyhodný vek vďačí tvrdej práci pod zemou.
„Nemohol som si dovoliť žiadne výstrelky ako alkohol či cigarety. " V osemdesiatych rokoch už na dôchodku viedol v obci takzvanú osvetovú besedu. Podarilo sa mu dať do poriadku kultúrny dom a zorganizovať miestnu mládež. Na chýrne čaje o piatej dodnes spomínajú. Jozef Pavlovič je napriek deviatim krížikom čulý a pamäť mu výborne funguje. Porozprával nám napríklad o tom, že posledný sokolovský gróf bol veľmi šikovný, pôsobil ako obchodný radca na veľvyslanectve. V kaštieli mal vybudovaný vodovod a elektrinu mu dodávalo vodné koleso. Gróf vyrábal kvalitné víno a vlastnil i liehovar.
O role, lesy a vinice, kde okrem hrozna pestoval aj figy či mandle, sa starali miestni ľudia. Aby pozemky ochránil pred častými záplavami, postavil tiež prvú hrádzu na Váhu. Rieka v tom čase vraj bola rajom pre rybárov. „Plávali tu obrovské hlavátky, ktoré dokázali prevrátiť loďku," hovorí J. Pavlovič. Ako chlapec pomáhal žandárom z neďalekej obce, ktorí rybárčili pomocou „husacích" košíkov. „Normálne chodili po dne, kôš ponorili pod hladinu a len vyťahovali ryby," vysvetľuje.
Počas svojho života zažil 90-ročný Sokolovčan kadečo. Okrem iného sa stretol s kapitánom lode Karpatia, ktorá zachraňovala pasažierov z Titanicu – Deziderom Engelom. Skrachovaný kapitán prišiel bývať k svojmu zaťovi na majer v Horných Otrokovciach. Ako jediný majetok si vraj priviezol americkú zástavu a „inštrumenty" zo svojej lode.
Viac zaujímavostí z obcí sa dočítate v sekcii Región.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava