Blog J. Poturnaja: Jubileum Bolka Polívku

  • Blogy / Blogy
  • 18. novembra 2009, 09:41
  • Autor:Jaroslav Poturnaj

V Dome Umenia v Piešťanoch mal premiéru film Operace Dunaj, kde hlavné úlohy stvárnili Bolek Polívka a Eva Holubová. Obaja herci tu boli aj osobne prítomní a spolu s producentom Rudolfom Biermanom zahajovali premiéru daného filmu.

My, čo čitame pozornejšie program, sme vedeli, že tento večer je venovaný hlavne Bolkovi Polívkovi. Slávilo sa jeho jubileum, po ktorom Bolek vtipne povedal, že má len dve nevýhody – pred 10 rokmi mal 50 a za desať rokov bude mať 70. 
Bolo celkom príjemné vedieť, že človek, ktorého si veľmi vážim a obdivujem, sedí len o jeden rad predo mnou aj so svojou peknou ženou Marcelkou. Ja som tam sedel so svojou peknou ženou Zuzkou. Bolek bol nejakých desať metrov odo mňa. Veril som, že dnes večer sa dostanem k nemu ešte bližšie. Chystal som sa mu osobne zablahoželať.
Mal som pre neho pripravenú knižku, ktorú som pomaly už 10 rokov držal pre seba. Bol to scenár jednej hry od W.Saroyana, za ktorý dostal v roku 1947 ocenenie od Krúžku newyorských divadelných kritikov a aj známu Pulitzerovu cenu. Ešte donedávna som mal sen, že ju režijne zrealizujem ako ochotník, keď budem na dôchodku. Hra má hlboko ľudské posolstvo a je stále aktuálna. Od tohto sna som upustil a rozhodol som sa, že knižku venujem Bolkovi, nech si ju prečíta, veď on je tiež hlboko ľudský.
 Po kine bola slávnostná recepcia. Tej som sa spolu aj s mojou ženou Zuzkou zúčastnil aj ja. Boli tam asi štyri rôzne televízie a každá chcela s veľkým hercom a jubilantom spraviť aspoň krátky rozhovor. Tieto rozhovory sa pretiahli asi na hodinu.
Keď zhasli reflektory, konečne nadišiel môj čas. Odhodlal som sa majstra jemne vyrušiť z rozhovoru, ktorý viedol so svojou Marcelkou. Poprial som mu hodne zdravia a odovzdal som mu môj skromný darček. Potešilo ma,ž e Bolek Saroyana pozná. Poprial mi tiež hodne zdravia a príjemnú zábavu. Poďakoval som sa mu za tú minútku, strávenú s ním, podali sme si ruku na rozlúčku a pomaly som sa nenápadne z recepcie vytratil. Misia bola úspešne ukončená.
   P.S. S Bolkom máme malý knižný tenis. Najskôr som sa ja vybral za ním do Olšian na jeho farmu, kde žije, aby som mu daroval svoju knižku básní Tulák. Neskôr mi Bolek daroval zase veľkú knihu o jeho súkromí s peknými fotkami-Farma. Bolo to vtedy, keď mal akciu práve v tom hoteli, kde robím čašníka. Viem, že ja už Saroyana režírovať nebudem, ale čo ak…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek