NOVEMBER 89: 17. novembra sa vyberala Miss

  • Spravodajstvo
  • 16. novembra 2009, 16:48
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Pokojná, vopred ohlásená demonštrácia pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa študent-stva v Prahe dňa 17. novembra 1989, ktorú potlačili silou vtedajšie ozbrojené zložky, sa zmenila na nežnú revolúciu.

Tento dátum vošiel do histórie Čechov a Slovákov ako pád komunistickej totality. V Piešťanoch sa v ten večer volila Miss kúpeľných miest.
Pripojili sa k štrajku
Pražských študentov podporili aj bratislavskí. Státisíce ľudí doma sledovali správy, desaťtisíce vyšli na námestia, zdvíhali pravú ruku s ukazovákom a prostredníkom v tvare V, skandovali heslá, štrn-gali kľúčmi a pripojili sa ku gene-rálnemu štrajku, ktorý bol v bývalom Československu zvolaný na 27. novembra 1989. Odvtedy sa už žiaden generálny štrajk v našej republike nekonal. Cieľom toho novembrového bolo odbúranie mocenského monopolu Komunistickej strany Československa.
„K štrajku sa pripojili takmer všetci zamestnanci štátneho podniku Rozvoj. Náš sprievod bol dlhý. Kráčali sme popri Vojenskom kúpeľnom ústave a smerovali na na námestie. Pod nohami nám vŕzgal sneh. November bol dosť chladný, mráz zachádzal až pod nechty. Paradox bol v tom, že v zástupe ľudí kráčali aj šéfovia odborov a stranícki funkcionári," uviedol vedúci vtedajšieho fotokrúžku, dnes šéf mestskej polície Marcel Mihalik.
Video z revolučných dní na Slovensku v novembri 1989.


Centrum revolucionárov bolo v Piešťanoch hneď v úvodných dňoch v budove Malej scény Ivana Krasku. V pohnutých novembrových časoch sa formovala v každej organizácii a podniku nová strana – Verejnosť proti násiliu. Sympatizanti revolúcie si pripínali na kabáty trikolóry, spievali piesne Ivana Hoffmana, vyťahovali sa zakázané kúsky Karla Kryla… Kubišovej Modlitba pre Martu sa stala nielen symbolom národného odporu proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 12968, ale neoficiálnou hymnou nežnej revolúcie v roku 1989.
Titul získala Piešťanka

Piešťany boli vždy špecifickým mestom. Žili si svoj vlastný život, plný lesku a slávy. Kým 17. novembra 1989 v Prahe študenti nasadzovali svoju kožu, v kongresovej hale kúpeľov sa konal semifinálový večer Miss kúpeľných miest. „Chlapi boli z toľkej krásy dievčat, ktoré v ten rok nastúpili na mólo, úplne hotoví. Misskou sa v roku 1989 stala Piešťanka Denisa Ferancová," s vtipom nadľahčuje váhu vtedajšieho diania v kúpeľnom meste vedúca kancelárie primátora mesta Drahomíra Moretová.
Na záverečnom raute sa zúčastnili popri vedení kúpeľov aj vedúci predstavitelia mesta na čele s predsedom mestského národného výboru Viliamom Hermanom. O pár dní nato Herman zo svojej funkcie odišiel. Porevolučným dosadeným primátorom mesta Piešťany, ktorý vyhovoval všetkým vtedajším vznikajúcim politickým subjektom, bol Piešťanec Štefan Hauser. V prvých demokratických voľbách si občania zvolili za primátora Viliama Hájovského. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel