Potulky regiónom: Sokolovce preslávil kaštieľ

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. novembra 2009, 22:54
  • Autor:ad

SOKOLOVCE – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom. Dnes predstavujeme obec Sokolovce.

Prierez históriou
Na území dnešných Sokoloviec objavili archeológovia niekoľko cenných artefaktov. Okrem kostí mamuta, ktorý tu žil v arktickej dobe, našli úštepy a uhlíky z obdobia paleolitu a nálezy zo staršej doby železnej a germánsky hrob z mladšej doby rímskej. Prvá písomná zbierka pochádza z roku 1293 a Sokolovce sa tu nazývajú Zokol. 
Oplatí  sa vidieť
Dominantou Sokoloviec je barokovo – klasicistický kaštieľ, postavený začiatkom 18. storočia. Veža s cimburím slúžila ako hvezdáreň. Do areálu kaštieľa patrí i park, v ktorom rastú vzácne dreviny. Sú to hlavne platany a dva červené buky, ktoré majú vyše 200 rokov. Celý areál je štátom chránená pamiatka. Kaštieľ, ktorý po znárodnení slúžil viacerým inštitúciám a naposledy v ňom bola psychiatrická liečebňa, je už viac ako dva roky opustený a chátra.
Sokolovce dnes
Za posledné štyri roky sa počet obyvateľov v Sokolovciach zvýšil približne o 60. Nedávno vyrástla pri obecnom úrade nová bytovka so 40-timi bytmi, ktoré si ich nájomníci po splatení úveru môžu odkúpiť.
Plyn do domácností zaviedli v roku 2006 a v horizonte dvoch rokov by mali byť kompletné napojené i na kanalizáciu. Starostom Sokoloviec je Marián Dóczy a zástupcom jeho otec Anton, ktorý má s vedením obce sedemnásťročné skúsenosti. „Pripravili sme niekoľko projektov na rozvoj obce,“ hovorí Marián Dóczy.
Zaujímavosti
Sokolovský kaštieľ bol postavený okolo roku 1807 ako hájovňa. Po odchode posledného majiteľa slúžil aj ako politická škola či liečebňa tuberkulózy. Najdlhšie tu sídlila psychiatrická liečebňa, ktorú poznalo celé široké okolie.
V prvej svetovej vojne padlo 32 chlapov z obce a v druhej zabila troch miestnych anglická bomba.
11. mája 1947 zabil Sokolovčan J.Č miestneho občana A.R. Dostal 12 rokov žalára.
Viac o obci Sokolovce si prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava