VOĽBY DO VÚC: Priebeh volieb pokojný

  • Spravodajstvo
  • 14. novembra 2009, 12:45
  • Autor:tasr/red

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Vo volebných miestnostiach piešťanského obvodu sa počas dňa nevyskytli vážnejšie problémy. Účasť odhadujú viaceré komisie približne na desať percent oprávnených voličov.

Prvé hodiny vo volebných miestnostiach v piatich volebných obvodoch Trnavského samosprávneho kraja boli pokojné. "Nezaznamenali sme žiadne problémy," povedal predseda krajskej volebnej komisie Pavel Slinták.
Dodal, že skalická volebná komisia s krajskou konzultovala, či je možné uznať tie volebné lístky za platné, kde volič označí mená kandidátov krížikom. "Naša odpoveď znela nie," povedal Slinták.
V Trnavskom samosprávnom kraji je v okrese Dunajská Streda zapísaných 96.835 voličov, Galanta 79.159, Hlohovec 37.915, Senica 49. 479, Skalica 38.460, Piešťany 53.867 a Trnava 105.902 voličov. "Dúfame, že dnešné slnečné počasie zvýši účasť vo volebných miestnostiach, horšie by bolo, keby pršalo," povedal predseda krajskej komisie Slinták.
Členovia krajskej i obvodných volebných komisií plánujú viacero výjazdov do okrskov.
Ako povedal Piešťanskému týždňu koordinátor volieb do Trnavského samosprávneho kraja Viliam Kubányi jeden okrsok tvorí približne tisíc oprávnených voličov: "V prípade menších obcí je to podľa počtu obyvateľov." 
Koordinátor volieb mal na starosti ich technickú prípravu, pri ktorej takisto nezaznamenali žiadne problémy. "Postup je podobný pri všetkých voľbách, obce a mestá už obvykle vedia, čo majú robiť," dodal.
Volebné miestnosti v Piešťanoch sa otvárali o siedmej hodine ráno. V čase našej návštevy vo volebnej miestnosti na Strednej odbornej škole obchodu a služieb na  Mojmírovej ulici, okolo jednej hodiny popoludní krúžkovalo mená kandidátov na hlasovacích lístkov šesť voličov. 

Podľa členov tejto okrskovej komisie  bola účasť voličov zatiaľ primeraná, počty ľudí, ktorí dopoludnia odvolili, predseda komisie neupresnil. Priebeh zhodnotil zatiaľ ako pokojný. Bezproblémový priebeh volieb potvrdila aj prednostka mestského úradu Denisa Bartošová.
Na voľbách sa podľa slov členov komisie zúčastňujú prevažne ľudia v dôchodkovom veku. V Piešťanskom informačnom centre zaznamenali do 14. hodiny účasť sedemdesiat ľudí, čo je približne 10% z celkového počtu voličov zapísaných v tejto volebnej miestnosti.




Štáb Piešťanského týždňa navštívil aj volebné okrsky v regióne. V Trebaticiach či Bašovciach k urnám prišlo len málo voličov, prevážne starší občania. Svoju povinnosť si v Bašovciach bol splniť aj najstarší občan obce 87-ročný Ján Melicher: "Chodievam na všetky voľby," povedal. Podľa členov komisie volebného okrsku č.1 vo Vrbovom odvolilo do tretej hodiny popoludní asi desať percent oprávnených voličov.


Piešťanský okres má v krajskom parlamente 5 poslancov z celkového počtu 40. Platný je iba ten hlasovací lístok, na ktorom je zakrúžkovaných najviac 5 mien zo 46 kandidátov.



0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín