Virológ G. Russ očkovanie odporúča

  • Spravodajstvo
  • 13. novembra 2009, 11:50
  • Autor:vd

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Hranice Slovenska s Ukrajinou sa v týchto dňoch postupne zatvárajú. Spôsobila to rýchlo sa šíriaca prasacia chrípka, ktorá sa v susednej krajine zmenila na epidémiu.

Ochorelo na ňu pol milióna ľudí a zomrelo ich viac ako dvadsať. Ľudia majú strach, ale dôvod na paniku nie je. Tvrdí to aj virológ RNDr. Gustáv Russ, DrSc. z Virologického ústavu SAV v Bratislave, ktorý Piešťanskému týždňu odpovedal na niekoľko otázok nielen o novej chrípke typu H1N1.
Stali ste sa virológom – odborníkom v oblasti výskumu štruktúry, interakcie a funkcie protilátok špecifických pre vírus chrípky. Popíšte prosím v stručnosti čo všetko to v sebe zahŕňa? V čom tkvie podstata vášho výskumu?
–   Cieľom tohto výskumu je čo najlepšie pochopiť úlohu protilátok, ktoré sa viažu na vírusy chrípky. Pokúšame sa totiž pripraviť nové účinnejšie vakcíny proti chrípkovej infekcii. Chrípka je ako vrtošivá žena, veľmi rýchlo sa mení a nás zaujímajú protilátky proti takým častiam vírusu, ktoré sa nikdy nemenia. Veríme, že sa budú dať využiť na prípravu univerzálnej vakcíny, ktorá by bola účinná aj voči novo zmeneným vírusom, a tak by sa zloženie chrípkovej vakcíny nemuselo každý rok aktualizovať.
Prečo je chrípka pre človeka taká nebezpečná? A prečo sa ňou musia vedci neustále zaoberať? Lebo mutuje ?
–   Ide o veľmi nákazlivé ochorenie, ktoré sa veľmi rýchlo šíri, ohrozuje život ľudí, ktorí trpia vážnymi chorobami.  To, že sa rýchlo mení a niekedy, ako napríklad teraz, sa objaví vírus, voči ktorému nie je okamžite k dispozícii vakcína, robí z chrípky nebezpečné ochorenie.
Spomínali ste, že pripravujete univerzálnu chrípkovú vakcínu. Je to vôbec možné? Veď potom by ste mohli chrípku odstrániť ako detskú obrnu alebo sa mýlim?
– Vakcína je zatiaľ v polohe základného výskumu, preto nie je možné zaručiť, či a kedy sa ju podarí vyvinúť. Pracuje sa na tom asi v piatich laboratóriách vo svete. Nám sa podarilo dokázať, že niektoré protilátky voči takým častiam vírusu, ktoré sa nikdy nemenia, chránia aspoň čiastočne myši infikované vírusom chrípky. Čaká nás ešte veľa práce.
Predpokladám, že vo výskume spomínanej vakcíny budete úspešní. Kedy sa môže vakcína objaviť na trhu…
– Na túto otázku nie je možné odpovedať, ale všetci si želáme, aby to bolo čo najskôr.
V médiách sa skloňuje slovíčko prasacia chrípka, predtým tu bola vtáčia chrípka. Jedna je označovaná ako mierna, druhá je ale oveľa vážnejšia, zomrelo na ňu množstvo ľudí. Prečo sú také markantné rozdiely medzi týmito typmi chrípok?
– Takzvaná vtáčia chrípka je veľmi nebezpečná. Za normálnych podmienok nie je možné, aby sa vírus, ktorý infikuje vtáka, mohol preniesť na človeka. Ale došlo k tomu v roku 1997 v Hongkongu. Vírus sa dodnes výnimočne prenesie na človeka a spôsobí mu ochorenie, ktoré až v 70 percentách prípadoch končí smrťou. Našťastie, človek infikovaný vtáčím vírusom nemôže infikovať ďalších ľudí. Tiež prípady infekcie človeka vtáčím vírusom sú vzácne. Od roku 1997 ich bolo len asi päťsto, zaznamenali ich prakticky iba v Ázii. V tom čase boli vyrobené aj vakcíny, ale plošné očkovanie sa nezačalo, pretože táto infekcia je veľmi zriedkavá. Aplikujú sa pri nej antivirotiká, akým je napríklad Tamiflu.
A ako je to s novou chrípkou? Objavili sa už prvé úmrtia…
– Netreba sa báť a podliehať panike, chrípka sa prenáša kvapôčkovou infekciou, preto pomáha aj používanie ochranného rúška. Prasacia alebo lepšie povedané – nová chrípka je vírus, ktorý spôsobuje u ľudí len miernu chrípkovú infekciu a podľahlo jej len menej ako jedno percento infikovaných ľudí, zväčša trpeli inými vážnymi chorobami. Boli vyvinuté účinné vakcíny, ktoré sa už začínajú distribuovať, a treba len dúfať, že Slováci prekonajú svoju nechuť k očkovaniu a dajú sa zaočkovať v čo najväčšom počte.
Je možné, že človek, ktorý si ani nedá vakcínu proti danému typu chrípky, ale nejako cez pandémiu prepláva, bude v nasledujúcom roku odolnejší?
– Po prekonaní chrípky je človek určite viac odolný voči všetkým vírusom chrípky, ktoré sa nebudú veľmi líšiť od vírusu, ktorý chorobu vyvolal. Ale – pretože vírus chrípky sa rýchlo mení, získaná odolnosť sa postupne, alebo rýchlo stratí.
Aké veľké je riziko nakazenia novou chrípkou u alergikov, ak neboli v tomto roku zaočkovaní proti klasickej chrípke?
– Neviem jednoznačne odpovedať, pretože nové vakcíny sú doplnené o adjuvantné látky, ktoré zvyšujú účinnosť vakcinácie a mohli by spôsobiť príliš silnú reakciu imunitného systému. Najbezpečnejšie je použitie vakcíny u zdravých ľudí.
A čo ak má niekto oslabenú imunitu? A aj z toho dôvodu sa dal pre istotu zaočkovať proti chrípke. Môže napriek tomu dostať prasaciu?
– Pokiaľ dotyčný nebol zaočkovaný proti prasacej chrípke, žiaľ, môže sa ňou infikovať.
Keď vypukla prasacia chrípka, akoby zázrakom sa na trhu objavilo veľké množstvo liekov proti nej – uvádza sa liečivo Tamiflu. Zazneli dokonca aj podozrenia zo špekulácie farmaceutických firiem…
– Je prirodzené, že keď nastala situácia, v ktorej mohli farmaceutické firmy zvýšiť zisk predajom niektorých svojich výrobkov, tak nezaváhali. Využili počiatočnú paniku a podarilo sa im predĺžiť použiteľnosť Tamiflu z päť na sedem rokov. Za zvlášť nepekné však považujem odporučenie používať tento preparát pre deti. Je známy prípad poškodenia mozgu dieťaťa, ktoré spôsobilo antivirotikum v Japonsku. A tiež môže dôjsť k nežiaducim účinkom. Toto potvrdila aj veľká štúdia v roku 2009 v Anglicku. Navyše – počet rezistentných izolantov na tento liek pribúda. Myslím si, že som sa vyjadril jasne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela