Odhalili pamätník padlým Modrovčanom

  • Spravodajstvo
  • 13. novembra 2009, 12:31
  • Autor:Martin Lacko

PIEŠŤANY/MODROVÁ – Pamätník obetiam I. a II. svetovej vojny z radov obyvateľov Modrovej slávnostne odhalili v nedeľu na sviatok Všetkých svätých na cintoríne v tejto obci.

Malá spomienková slávnosť sa začala prednesom básne Rudolfa Dilonga – Srdce matky v podaní Dominiky Horňákovej. Nasledoval príhovor starostu obce Mariána Lacka. Ten občanom predstavil okolnosti I. svetovej vojny a osudy zahynuvších rodákov, ktorých hroby ležia nevedno kde roztratené od Bratislavy až po Kaukaz. Tabuľu posvätil miestny farár Jozef Drobný. Slávnosti sa zúčastnilo viacero občanov a rodákov, ktorí tento krok veľmi privítali.
Ocenili tiež umiestnenie pomníka priamo v strede starého cintorína, čím sa stal pre jeho návštevníkov neprehliadnuteľným. Pamätník dala vyhotoviť obec. Podnetom boli viaceré výročia spojené s oboma svetovými vojnami – minuloročné 90. výročie konca
I. svetovej vojny, tohtoročné 70. výročie začiatku druhej svetovej vojny, 65. výročie SNP a skutočnosť, že mená padlých vojnových obetí obce podnes nepripomínala žiadna hmotná pamiatka.
Na rozdiel od väčšiny jestvujúcich pamätných tabúľ, ktoré pri období II. svetovej vojny obsahujú výlučne mená obetí odboja, na modrovskej tabuli sú mená všetkých vojnových obetí bez rozdielu. Historickou zaujímavosťou je, že z malej obce, ktorá mala v prvej polovici 20. storočia len 400 obyvateľov, zahynulo v období I. svetovej vojny až 16 mužov.
Z toho desiati padli na frontových bojiskách, šiesti sa stali v novembri 1918 obeťami streľby trestného komanda z Piešťan, ktoré pramene označujú ako „židovsko-maďarskú gardu". V II. svetovej vojne, ktorá bola celkovo oveľa krvavejšou, zahynuli však len dvaja občania, i to mimo frontu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek