História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (34)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. novembra 2009, 11:04
  • Autor:Michal Serbin

JAZZ SOUL predstavoval v 50. rokoch špecifickú podobu hard bopu, ktorá zvýrazňovala viazanosť tohto džezového smeru na blues a afro-americký černošský folklór.

V 60. rokoch s preferovaním soulovej hudby sa týmto pojmom začal označovať komerčne orientovaný ľahko počúvateľný džez. Za jeho propagátorov boli považovaní George Benson, Bob James a Groover Washington. Prelomovým albumom v tvorbe gitaristu Georga Bensona, nar. 22. 3. 1943 v Pittsburghu, bol jeho album Give Me The Night z roku 1980. Titulná pieseň skončila v rebríčkoch popu v USA na 4. mieste a v UK na 7. mieste.
V prípade klaviristu Boba Jamesa, nar. 25. 12. 1939 v Marshalle, to bola adaptácia skladby ruského hudobného skladateľa Musorgského Noc na Lysej Polane z albumu One z roku 1974. Komerčne ladené platne, ktoré nahrával, reprezentovala Double Vision z roku 1984 ako dielo so saxofonistom Davidom Sanbornom. V 70. rokoch sa stal funk jedným z najtypickejších druhov disco hudby. Diskotéky ako miesto, kde mládež tancovala na dopredu nahranú hudbu púšťanú tzv. discjockeymi, mali svoje korene v 60. rokoch.

https://www.youtube.com/watch?v=5QjTK0pL1go
Jednou z prvých bola diskotéka v Peppermint Lounge v New Yorku. Kombinácia hudby a svetiel vytvorila nový druh zmyslového zážitku. Disco ako hudba určená na tancovanie mala svoje korene v černošskom soule, najmä v jeho podobe pochádzajúcej z Philadelphie charakterizovanej dominanciou sláčikových nástrojov. V nočných kluboch New Yorku určených pre homosexuálnu komunitu sa vytvoril osobitný newyorský disco štýl.
K predstaviteľom no-vovznikajúceho žánru sa zaradilo trio Chic, ktoré v rokoch 1973-1976 pod názvom The Big Apple Band sprevádzalo vokálnu skupinu New York City. Od rockovej prezentácie sa preorientovalo na disco a prijatím dvoch speváčok si sami produkovali tanečné nahrávky, avšak bez úspechu. Až po uzatvorení zmluvy so spoločnosťou Atlantic Records sa v januári 1978 stala hitom ich Dance Dance Dance, ktorá sa na oboch stranách Atlantiku dostala na 6. miesto.
V decembri 1978 sa pieseň Le Freak na šesť týždňov dostala na vrchol rebríčka a stala sa jedným z najpredávanejších hitov desaťročia. Len v USA jeho predaj prekročil hranicu štyroch miliónov kusov. (Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav