Časť tretia – Takto vyzeral pád totality

  • História
  • 12. novembra 2009, 12:34
  • Autor:(vd), Foto: M. Mihalik

PIEŠŤANY – Udalosti nežnej revolúcie a porevolučné zmeny zaznamenal spolu s ďalšími udalosťami do mestskej kroniky stredoškolský učiteľ Alexander Murín. Kronika je uložená v archíve mesta. Piešťanský týždeň v ďalšej časti príbehov Dvadsať rokov po nežnej… prináša unikátne svedectvo doby.

Funkcionárov posielali k lopate
V meste boli vyvesené rôzne letáky a plagáty i vyhlásenia občanov, žiadajúce okrem iného zmenu vo vláde premiéra Adamca, žiadalo sa, aby v tejto vláde bolo menej členov KSČ – čo sa aj stalo. Nastúpil nový kabinet Mariána Čalfu, v ktorom bolo už menej komunistov(10z21). Letáky v našom meste tiež pranierovali KSČ a kriticky sa stavali aj k ideám socializmu a komunizmu.

Ku koncu roka 1989 viacerí občania kritizovali a pranierovali predstaviteľov mesta a organizácií, niektorých obviňovali z osobného obohacovania, z necitlivosti pri riešení problémov občanov mesta a žiadali, aby odstúpili zo svojich funkcií a išli manuálne pracovať (skandovali „k lopate").

Žiadali slobodu tlače aj podnikania

Občianska iniciatíva VPN sa v Piešťanoch sformulovala už v prvých dňoch nežnej revolúcie. Bol vyhlásený akčný výbor občianskej iniciatívy VPN. Programové vyhlásenie VPN a koordinačného výboru slovenských vysokoškolských študentov našlo podporu aj v Piešťanoch, obsahovalo 12 bodov a vydali ho na začiatku revolúcie.

Žiadali v ňom demokratické politické zmeny v Československu, napríklad zaručiť slobodu tlače, podnikania, zhromažďovania, slobodné odborové organizácie a nezávislé študentské organizácie. Ďalej sa žiadalo zrušiť vedúcu úlohu KSČ zakotvenú v ústave, odluku cirkvi od štátu, zrovnoprávnenie foriem vlastníctva, dôslednú demokratickú federáciu Čechov a Slovákov a podobne.

Najaktívnejší boli Kališ a Chmelo

Centrum VPN bolo na Malej scéne I. Krasku. Mestský koordinačný výbor občianskej iniciatívy VPN bol ustanovený 15. 12. 1989. Medzi jeho najaktívnejších predstaviteľov patrili Marián Kališ, Ján Chmelo, Peter Sabo, Vojtech Haring, Kornel Duffek, Anna Galovičová, J. Škodný a ďalší.

V polovici decembra 1989 vstúpilo vedenie VPN v Piešťanoch do jednania s platenými funkcionármi MsNV. Plénum MKV VPN v Piešťanoch vyslovilo nedôveru tunajšej Rade MsNV a žiadalo vypracovať návrh novej Rady MsNV a pléna (zmeny v zložení poslancov MsNV). Udalosti pokračovali začiatkom januára 1990. Pobočky VPN vznikali prakticky vo všetkých závodoch a podnikoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel