POZRITE SA: Reportáž z hasičskej stanice

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2009, 08:34
  • Autor:ip, video: yust

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Pred dvomi týždňami sme priniesli reportáž z práce mestskej polície. Minulý piatok sme vyzbrojení fotoaparátom a kamerou strávili niekoľko hodín „služby“ na piešťanskej hasičskej stanici.

Len čo sme ráno prišli, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Piešťanoch Peter Galbo nám oznámil, že hasiči už stihli jeden výjazd. S kolegom sme sa na seba pozreli a usúdili, že prav-depodobne sa nudiť nebudeme. Neskôr sme sa dozvedeli, že premeškaná príležitosť vidieť prácu hasičov v teréne – tentoraz na diaľnici, bola planým poplachom. Trinástym v tomto roku.


0 prácu v zbore majú záujem aj ženy
Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch zamestnáva 59 ľudí. Na riaditeľstve sú dve oddelenia, a to prevádzkovo-technické a oddelenie požiarnej prevencie. Na hasičskej stanici si 24-hodinové služby „odkrúcajú" vždy ôsmi pracovníci vrátane veliteľa zmeny, veliteľa družstva a operačného dôstojníka. Pod Piešťany patrí aj stanica v Hlohovci. Tu je okrem veliteľa stanice v každej zmene sedem príslušníkov zboru. Medzi piešťanskými hasičmi nájdete aj ženy, tie však pracujú na riaditeľstve.
Pri rozhovoroch o členoch zboru sme sa čosi dozvedeli aj o minulosti stanice. Nie vždy bolo toľko ľudí pripravených pomôcť pri požiaroch či iných udalostiach. Peter Galbo spolu s veliteľom družstva Danielom Šiškom si zaspomínali na časy minulé. Stávalo sa, že na stanici bol iba jeden človek. Pokiaľ musel ísť na zásah, zobral techniku, zamkol brány a vyrazil na miesto. Neraz bolo nutné požiadať prítomných ľudí, aby mu pomohli. Za ten čas, čo do práce zapojil „dobrovoľných hasičov", sadol na bicykel a išiel na stanicu po ďalšiu techniku. Následne, keď už bolo počuť húkanie sirén, prišli na pomoc aj ďalší príslušníci zboru.
Piešťanskí hasiči v súčasnosti disponujú širokým vozovým parkom. Nedávno im pribudol ďalší automobil vybavený špičkovými technológiami a dostali aj cisternu. „Dobudúcna určite chystáme rôzne zmeny v oblasti informa-tizácie stanice a riaditeľstva. Zatiaľ máme techniku, s ktorou vedia bez problémov narábať všetci zamestnanci," hovorí Peter Galbo, no vzápätí dodáva, „nikdy si nemôžeme byť istí, či aj tá najnovšia technika a technologické prostriedky nám dokážu pomôcť v krízových situáciách. ‚Hasičina‘ vždy bola a zostane záležitosťou praktického a sedliackeho rozumu, do ktorej každý hasič dáva vlastný život a svoje srdce."
Zachraňujú aj primrznuté labute
Dopoludňajšia šichta bola teda okrem planého poplachu pokojná a nezaznamenali sme žiadne ďalšie hlásenie. „Operačný dôstojník preberá hovory na stanici. Musí však selektovať a poznať, či ide o závažnú vec alebo planý poplach. Ešte stále sa stáva, že nám volajú deti, ktoré sa takýmto spôsobom zabávajú," hovorí Daniel Šiška.

Dozvedeli sme sa, že v minulosti hasičov volali takmer v 95 percentách prípadov k požiarom. Dnes sa situácia zmenila a podľa Petra Galba ide pol na pol o požiare a technické zásahy. Patrí sem napríklad pomoc starším ľuďom, ale aj vysekávanie primrznutých labutí na Váhu či hľadanie utopených. V poslednom období hasiči zaznamenali aj telefonáty ohľadom „odchytu" či odstránenia včelích hniezd, ôs či sršňov. „Ľudia to videli v televízii, ale každá stanica nevlastní techniku na odchyt včiel, my ju tiež nemáme. Pokiaľ
sa u nás vyskytne podobný prípad, vieme pomôcť – odkážeme ľudí na súkromnú spoločnosť, ktorá sa odchytmi včiel a hmyzu zaoberá. Nie vždy sa však stretneme s pochopením volajúcich," hovorí o skúsenostiach s telefonátmi operačný dôstojník Stanislav Vallo.
Hasičská minútka
Od začiatku roka 2009 piešťanskí hasiči zaznamenali viac ako dvesto výjazdov. Toto číslo je nižšie ako za rovnaké obdobie počas minulého roku. Ako to vlastne vyzerá na stanici, keď hasiči dostanú echo, hovorí Daniel Šiška: „Pre nás je časový limit jedna minúta od ohlásenia poplachu. Už počas telefonátu sa chlapi začínajú pripravovať. Keď operačný dôstojník zistí všetky informácie, vyhlasuje sa poplach a do jednej minúty musíme zrealizovať výjazd.
Či odpočívame, venuje-me sa športovej príprave alebo údržbe vozového parku, musíme ukončiť túto činnosť, zobrať si zásahové prostriedky, nastúpiť do auta a opustiť stanicu." Hasiči si za šesťdesiat sekúnd musia obliecť ochranný odev a zobrať všetky zásahové prostriedky, vysielačku, opasok, lano či prilbu. Zásahové oblečenie je na systém – skočiť do nohavíc, vytiahnuť traky a ísť. V celej budove stanice sú rozmiestnené reproduktory, takže sa nemôže stať, že by niektorí z príslušníkov nevedel o poplachu. Minúta končí tým, že vozidlo vyráža z parkovacieho stanoviska.
Rizikové sú najmä sviatky
Náš deň s piešťanskými hasičmi sa prehupol do druhej polovice. Po obedňajšej prestávke a oddychu čakáme, či sa neozve nepríjemné drnčanie telefónu. Stále je ticho, tak pokračujeme v debate s Danielom Šiškom. Tentoraz sme narazili na tému rodina. Dvadsaťštyrihodinové šichty a neustále hroziace nebezpečenstvo a riziko. S tým musia žiť nielen samotní hasiči, ale aj ich príbuzní. Veliteľ družstva potvrdil, že nie je jednoduché prepojiť prácu hasiča so súkromným životom.
Neustály strach prežívajú nielen manželky hasičov, ale aj mamy, otcovia a ostatní príbuzní. Druhou rodinou príslušníkov zboru sú ich kolegovia v práci. Sviatky sú v tomto zamestnaní rizikové. Vianoce, ktoré by mali byť obdobím pokoja, sa môžu zmeniť v okamihu na nepoznanie. Zábavná pyrotechnika, lacné svetlá na vianočnom stromčeku sú dôverne známe problémy počas sviatkov. „Hasiči, ktorí majú malé deti, sú väčšinou cez sviatky doma. Na stanici však počas vianočných dní býva plný stav zamestnancov," hovorí Daniel Šiška. Od rozhovorov o službe a rodinách sme sa následne presunuli na dvor stanice, na skúšku techniky.
30 metrov nad zemou
V garážach hasičskej stanice sa dnes nachádza asi desiatka vozidiel, ktorú hasiči pravidelne využívajú. Svoje stabilné miesto tam má aj Tatra T148 vyrobená v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Táto „stará dáma" však je po kompletnej generálke a tiež vyzbrojená modernou technikou. Narazili sme aj na ďalšieho pomocníka hasičov – veľký motorový čln. Podľa slov Daniela Šišku v podmienkach mesta Piešťany je ťažké dostať sa s touto technikou do vody. K novším prírastkom vozového parku patrí moderný hybrid – Iveco Magirus, ktoré v sebe spája prvky potrebné pre hasičskú záchrannú službu.
Najväčšou prednosťou vozidla je výsuvná plošina najvyššia v celom okolí. Pri hasení požiarov či iných zásahoch sa tak môžu príslušníci zboru dostať až do výšky 30 metrov, čo sa rovná štvrtému poschodiu v panelových domoch. Dokážu hasiť požiare pomocou diaľkového ovládania a výsuvná plošina môže ísť nielen do výšky, ale aj do hĺbky. Hasiči nám na dvore stanice predviedli, ako sa dá prostredníctvom malej bezdrôtovej škatuľky ovládať niekoľkotonové auto.
Trošku sychravý deň na hasičskej stanici sme teda strávili pokojne. Hoci dramatický zásah sme s príslušníkmi HaZZ neprežili, o ich práci a zásahoch si v Piešťanskom týždni môžete pravidelne prečítať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela