Pozor na novú chrípku!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2009, 10:45
  • Autor:MUDr. Eva Jurgová, PhD., praktický lekár pre dospelých

I keď sú dni ešte plné slnka a tepla, ráno už môžeme vo vzduchu cítiť charakteristickú vôňu jesene. To je neomylný znak, že sa máme pripraviť na typické jesenné ochorenia, predovšetkým nachladnutia a chrípky.

A práve v súvislosti s „hrozbou" novej (prasacej) chrípky uvádzam niekoľko dôležitých poznatkov. Napriek hrozivo znejúcim prvým informáciám o očakávanej pandémii prasacej chrípky nesmieme podliehať panike. Veď napríklad v roku 2005 sa očakávalo, že na vtáčiu chrípku zomrie vo svete až sedem miliónov ľudí. Nakoniec bolo zaznamenaných „iba" 262 úmrtí. Vážnosť nového ochorenia netreba podceňovať, avšak človek, ktorý netrpí iným vážnym ochorením, by mal zvládnuť infekciu pomerne ľahko a bez nutnosti hospitalizácie v nemocnici.
K úmrtiam môže dôjsť pri neskorom zistení ochorenia, pri nedostatočnej liečbe a u výrazne oslabeného organizmu. Na Slovensku bolo doteraz zaznamenaných viac než sto prípadov, našťastie, zatiaľ bez smrteľných následkov. Vo svete je však evidovaných už vyše 1800 úmrtí, čo nás núti pristupovať k ochoreniu zodpovedne a s rešpektom. Prasaciu chrípku, nazývanú tiež nová chrípka, spôsobuje zmutovaný vírus A (H1N1).
Ide o typickú „kvapôčkovú" nákazu – vírus sa prenáša medzi ľuďmi kvapôčkami slín alebo sekrétu z nosa, predovšetkým kýchaním, kašľaním či rozprávaním. Prenos je možný aj priamym kontaktom (preto je potrebné časté a dôkladné umývanie rúk), ako aj pri bozkávaní. Ochorenie je vysoko nákazlivé a inkubačná doba, kým sa prejaví, býva 1 až 7 dní. Typickými príznakmi ochorenia sú vysoká teplota, zvyčajne nad 39 °C, silný kašeľ, nádcha, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, slabosť, únava, malátnosť až závraty. V niektorých prípadoch sú prítomné aj tráviace ťažkosti, nechutenstvo, zvracanie a hnačka.

Na diagnostiku, teda potvrdenie alebo vylúčenie ochorenia, slúži priame zisťovanie vírusu v sekréte z nosa alebo slín, teda „výter" z nosa alebo hrdla. Výsledky bývajú dostupné za 24 až 72 hodín. Krvné testy sa robia hlavne u hospitalizovaných pacientov. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje. Chorým sa podávajú lieky antivirotiká (Tamiflu alebo Relenza), ktoré vo väčšine prípadov zmierňujú príznaky a skracujú dobu ochorenia.
Treba však zdôrazniť, že preventívne podávanie týchto liekov u zdravých ľudí nemá žiaden význam! Boli zaznamenané aj viaceré vedľajšie účinky týchto liečiv, ako nechutenstvo, zvracanie, či dokonca neurologické a psychické poruchy, preto by ich užívanie mal v jednotlivých prípadoch indikovať lekár.

Pri komplikáciách, ktoré môžu mať charakter charakteru zápalu priedušiek alebo zápalu pľúc, ordinuje lekár antibiotiká. Dôležité je zabezpečenie dostatočného prísunu tekutín, odporúča sa aj vitamín C, a pri vysokej teplote podávame lieky obsahujúce paracetamol. Pacient by mal dodržiavať režim pokoja a v domácom prostredí ho treba izolovať od ostatných. Na infekčnom oddelení nemocnice sa podľa nariadenia hlavného hygienika hospitalizujú pacienti s ťažkým priebehom ochorenia, s kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou, ochoreniami imunitného systému, onkologickými chorobami, chronickými ochoreniami pľúc, astmou, obezitou, tehotné pacientky a deti do dvoch rokov.

Keďže ide o nový, zmutovaný vírus chrípky, doteraz podávané očkovacie látky nie sú v tomto prípade účinné. Vedci intenzívne pracujú na vyvinutí očkovacej látky a najnovšie správy hovoria, že v Nemecku už začali s podávaním novej vakcíny. V bežnej prevencii pomáha časté umývanie rúk, hlavne pokiaľ sa pohybujeme vo verejných priestoroch. Riziko nákazy zníži aj vyhýbanie sa kontaktu s chorými ľuďmi. Človek, ktorý netrpí iným vážnym ochorením, by mal zvládnuť infekciu pomerne ľahko, odporúčam preto zvýšiť starostlivosť o svoju dobrú fyzickú kondíciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava