Osud kúpaliska Eva zostáva zatiaľ neistý

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2009, 09:29
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY – O budúcom osude známeho termálneho kúpaliska Eva sa rozhoduje v týchto dňoch. Piešťanci majú záujem o zachovanie areálu, ktorý je jednou zo značiek mesta a súčasťou tradície kúpeľov.

O Praktická stránka veci je ale zložitejšia – chátrajúci areál je vo vlastníctve Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany a.s. (SLKP), ktoré nemajú kúpalisko medzi svojimi súčasnými prioritami. " Prevádzkovanie kúpaliska nám prinieslo ročne stratu 8 až 9 miliónov korún (265.000 eur)," uviedla hovorkyňa kúpeľov Jana Beňačková. 
Radnica chce ale verejné kúpanie v meste udržať, preto uvažuje o výstavbe novej plavárne a súčasne rokuje s kúpeľmi o predaj či prenájme Evy. "V pondelok 9. novembra sme sedeli s pamiatkarmi. Eva je zapísaná ako technická pamiatka a to kladie určité obmedzenia, s ktorými treba počítať, ak by sme sa rozhodli pre rekonštrukciu," povedal primátor mesta Remo Cicutto.
Výsledok spoločných rokovaní zástupcov radnice a SLKP v posledných dňoch je, že kúpele by pristúpili k 50-ročnému prenájmu Evy za symbolickú sumu. Predať kúpalisko nechcú. "My zase zatiaľ nevieme, ako by bola finančne rekonštrukcia náročná," dodal primátor. Ako povedal, za ďalšiu prevádzku Evy, ktorú SLKP pôvodne odstavili už v roku 2007 pre nevyhovujúci stav, hovorí jej tradícia. "Na druhej strane má dispozície, ktoré už nie úplne vyhovujú súčasnej požiadavke športovcov i plávajúcej verejnosti," dodal. Nový plavecký areál by mohol vzniknúť pri zimnom štadióne. "Tam by sme mali všetko na úrovni doby," povedal Cicutto. Podľa jeho vyjadrenia sa mestskí poslanci rozhodnú na základe finančného vyjadrenia oboch projektov. "Na to si ešte chvíľu musíme počkať," uviedol Cicutto.


Kúpalisko s otvoreným 50-metrovým bazénom prevádzkoval po dohode so SLKP v posledných dvoch rokoch Klub vodného póla. V roku 2006 mesto a kúpele deklarovali, že sa na finančne nákladnú rekonštrukciu vo výške zhruba 3,9 milióna eur (120 miliónov Sk) pokúsia získať prostriedky z fondov Európskej únie alebo nájdu silného a spoľahlivého investora na spoločné podnikanie. Projekt sa nakoniec neukutočnil. Kúpalisko malo byť zrenovované a zmodernizované, aby bolo opäť pripravené hostiť medzinárodné plavecké podujatia. Od roku 1934 bolo domovom plavcov i vodných pólistov, vyrastala tu aj olympionička Martina Moravcová. Eva má dva bazény, vnútorný je mimo prevádzky. Kúpalisko využíva vodu z termálneho prameňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav