Bolesti hlavy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2009, 11:27
  • Autor:MUDr. Eva Jurgová, PhD., praktický lekár pre dospelých

Bolesť hlavy patrí k najčastejšie sa vyskytujúcim zdravotným ťažkostiam, a sotva by sme našli človeka, ktorý ju nepozná. Sprevádza najrôznejšie ochorenia od banálnej nádchy až po závažné nádory mozgu.

Týka sa všetkých vekových kategórií, pretože si na ňu neraz sťažujú už malé deti, trápi ľudí v produktívnom veku, a postihuje aj starších. Podľa príčiny a priebehu sa bolesti hlavy delia na primárne a sekundárne. K primárnym patrí predovšetkým migréna a tenzná bolesť hlavy, kým sekundárne tvoria veľmi širokú škálu, s rôznymi príčinami, závažnosťou a prognózou. Pre migrénu je charakteristická pulzujúca bolesť polovice hlavy. Niekedy sa objaví bez akejkoľvek príčiny, avšak často vzniká v dôsledku niektorého z vyvolávajúcich faktorov, ku ktorým patrí stres, vyčerpanosť, emócie, nedostatok spánku, zmena počasia, fyzická námaha, ale aj niektoré jedlá ako syry, čokoláda, citrusové plody, jedlá s obsahom glutamátu, a tiež nápoje – silná káva, čaj a alkohol (hlavne červené víno).
Pri migréne pacient zvyčajne trpí aj precitlivenosťou na svetlo a hluk, žalúdočnou nevoľnosťou až zvracaním. Bolesť trvá 4-5 hodín, niekedy môže trvať aj tri a viac dní. Tenzná bolesť hlavy má charakter tlaku a pocitu napätia v celej hlave, avšak bez pulzácie. Hlavnými vyvolávacími faktormi bývajú stres, psychické napätie a depresia. Zo širokej škály sekundárnych bolestí hlavy spomeniem tie najvýznamnejšie. Časté sú bolesti vychádzajúce z krčnej chrbtice, pri nesprávnom alebo vynútenom držaní hlavy alebo pri vystavení chladu. Začína v oblasti krčnej chrbtice a odtiaľ vyžaruje do zadnej časti hlavy. Naproti tomu pri nádche či zápale dutín je typická bolesť vpredu, v oblasti čela a pod očami. Pri virózach je tupá bolesť hlavy prvým príznakom, ku ktorému sa postupne pridáva celková slabosť a teplota.
Spôsobiť ju môžu aj nesprávne okuliare, prípadne nadmerná záťaž zraku pri práci s počítačom či zlom osvetlení pracovnej plochy. Bolesti zubov tiež často a charakteristicky vystreľujú do hlavy. Známe sú chladové bolesti hlavy, spôsobené buď ponorením hlavy do studenej vody, alebo po rýchlom zjedení zmrzliny či vypití ľadového nápoja. U precitlivených ľudí sa môže bolesť hlavy objaviť po konzumácii napríklad zrelých syrov, orieškov, čokolády, morských živočíchov, vnútorností, octu či jogurtu. Bolesť hlavy sa udáva ako možný vedľajší účinok u viac než 1500 rôznych liekov, vrátane antibiotík, nitrátov či hormonálnej antikoncepcie. Vysoký krvný tlak sa môže prejaviť pulzujúcou bolesťou v zadnej časti krku, zvyčajne hneď po zobudení, so zhoršovaním v dôsledku námahy.
Veľmi nepríjemné, dlhotrvajúce a neprístupné voči liečbe bývajú bolesti po úrazoch hlavy. Náhla, oslepujúca bolesť hlavy býva príznakom krvácania do mozgu. Pri mozgovom nádore je dôsledkom zvýšeného vnútro lebečného tlaku. Zvyčajne býva tupá a jej intenzita sa časom stupňuje. Vyskytuje sa aj v noci, pacienta budí zo spánku. Zhoršuje sa pri námahe, dvíhaní ťažkých predmetov, kašli či kýchaní. Bolesť je miernejšia v ľahu, než v stoji, a neskôr sa pridáva nevoľnosť až zvracanie. Ak sa u pacienta súčasne vyskytujú závraty, rozmazané videnie, spomalené myslenie, či zmeny osobnosti, diagnóza tumoru mozgu je veľmi pravdepodobná.
Záverom možno toto množstvo informácií zhrnúť konštatovaním, že nie s každou bolesťou hlavy je potrebné navštíviť hneď lekára. Ak zistíme jej príčinu v niektorom zo spomínaných vonkajších faktorov, snažíme sa im vyhýbať. Alarmujúce sú časté záchvaty migrény, ktoré môžu pacienta úplne vyčerpať, bolesti signalizujúce vysoký tlak krvi a, samozrejme, spomínané bolesti v dôsledku zvýšeného vnútrolebečného tlaku. V takýchto prípadoch by pacient návštevu lekára nemal odkladať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav