Vyskúšajte Purgale

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. novembra 2009, 11:41
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Recepty starých materí, špeciality z regiónu či rokmi overená klasika. Na stránke piešťanského denníka nájdete v jednej z nových sekcií tie najlepšie špeciality z vašej kuchyne.

Varenie je pre Danku Zemkovú z Dolného Lopašova záľubou a potešením. Pripravuje nielen chutné jedlá pre svoju rodinu a priateľov, ale spolu s Dankou Vlkovičovou ochotne vypomôžu v kuchyni aj pri obecných akciách.

Takými bývajú mariášové turnaje, kde sa zídu dve stovky hráčov, ktorých treba nakŕmiť. Varili tiež pre chorvátskych priateľov z Iloku pri ich družobnej návšteve Dolného Lopašova v lete tohto roku. Aj keď Danka patrí do mladšej generácie kuchárok, nezľakne sa žiadneho receptu. Dnes si vybrala starodávny recept, podľa ktorého pripravovali obľúbenú pochúťku už lopašovské staré a prastaré mamy. Pozoruhodné je, že Danka rada varí „odoka" (to je takzvané varenie s citom).
Dobrú chuť!
Potrebujeme: 300 g pšena, 750 g hrubej múky, 3,5 dl vody, lyžičku soli.
Postup: Z hrubej múky, soli a vody urobíme cesto ako na hrubé domáce rezance. Ušúľame z neho malé šúľance, ktoré obaľujeme v pšene. Obalené šúľančeky poukladáme do hrnca. Zalejeme ich „dorovna" horúcou vodou. Posolíme a dusíme. Keď je voda takmer odparená, premiešame a skontrolujeme, či je pšeno mäkké. Trvá to asi pol hodinu. Purgale sú hotové, keď je pšeno uvarené. Môžeme ich ešte pokrájať na menšie kúsky. Medzitým si na masti opražíme cibuľku takmer dohneda a podľa chuti ju pridáme do uvareného jedla.
Viac receptov nájdete v sekcii Recepty z kuchyne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín