Fotografie okorenené džezom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. novembra 2009, 14:42
  • Autor:Viera Dusíková

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – V Galérii Fontána sa v utorok 3. novembra začali piešťanské Slávnosti fotografie. Tohtoročný úvod patril fotografovi Petrovi Bugárovi, ktorý si z potuliek po Číne priniesol zaujímavé snímky, ktoré prezentoval v kine Fontána na premietacie plátno.

Výstavu Čína – nové hranice si môžu milovníci fotografie pozrieť  v galérii.  O kúsok ďalej, vo foyeri kina sa nachádzajú ďalšie vzácne snímky. Pochádzajú z archívu Balneologického múzea, zhotovil ich piešťanský fotograf Štefan Podolský a nájdete na nich nielen to, ako vyzeralo niekdajšie „smetisko“, ale aj čarovné meandre potoku Dubová pri Pažickom moste, či okresný archív, ktorý bol okolo roku 1960 v Piešťanoch. Slávnostný večer nabili pozitívnou energiou džezu traja vynikajúci hudobníci – Gabriel Jonáš, Juraj Kalász a Martin Ďurdina. Počúvať džez v ich podaní bola skutočná lahôdka.


V rámci festivalu pokrstili organizátori spolu s hudobníkmi  nové DVD Young Jazz Piešťany 2009 a záver večera patril filmovej produkcii dokumentárnej snímky Cesta Magdalény Robinsonovej, vynikajúcej slovenskej fotografky, ktorá rozprávala svoj  silný životný príbeh. Táto Židovka prežila peklo koncentračných táborov a keď sa rozhodovala, čo bude v živote robiť, rozhodla sa pre fotografovanie krásy. Nezatrpkla, ale pripomína  a varuje – už nikdy viac Oswienčim! Zvláštnou a smutnou súhrou náhod bolo, že Magdaléna počas nakrúcania dokumentu zomrela. A tak tvorkyňa filmu a producentka Miroslava Trizmová, ktorá si prizvala k spolupráci kameramana  Tomáša Staneka, odovzdala nakrútený materiál režisérovi Marekovi Šulíkovi, ktorý z neho urobil dokumentárny skvost.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel