NOVEMBER 89: Kto bol kto v Piešťanoch?

  • Spravodajstvo
  • 3. novembra 2009, 10:24
  • Autor:(vd)/online redakcia

PIEŠŤANY – Spomínate si na mená ako Viliam Herman, Gabriel Grnáč či Jozef Sedlák? Aj oni patria medzi tých, čo písali dejiny mesta tesne pred pádom totalitného režimu v bývalom Československu.

Stáli totiž na čele národného výboru či piešťanských kúpeľov. Kto ďaľší patril medzi mocných tej doby a ako vyzerala revolúcia v meste?  Piešťanský týždeň dostal možnosť zaznamenať udalosti tak, ako sa stali. Presne podľa ich dobového opisu v kronike mesta tak, ako ich poznačil stredoškolský učiteľ Alexander Murín. Takto videl dianie počas novembra 1989 on: 
Občania a mládež nášho mesta od prvých dní revolúcie vyvíjali aktivitu, sledovali a podporovali akcie v Prahe a v Bratislave. Aj v Piešťanoch bola najrevolučnejšia Verejnosť proti násiliu. Na 27. 11. 1989 bol v Československu vyhlásený dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil aj v piešťanských závodoch, podnikoch, organizáciách a školách.
Aj napriek prekážkam a obmedzeniu zo strany vedenia viacerých podnikov a závodov sa uskutočnil v ten deň popoludní v Piešťanoch veľký míting na Námestí dukelských hrdinov (dnešné Námestie slobody) na vyjadrenie podpory generálnemu štrajku. V Piešťanoch sa na príprave a organizovaní mítingu najviac podieľali mestské kultúrne stredisko, študenti a mládež v Junior centre na Malej scéne Ivana Krasku.


Na námestie prišlo spontánne približne päť až šesťtisíc ľudí s trikolórami na kabátoch, s transparentmi a štátnymi vlajkami. Symbolickým sa stal pozdrav – zdvihnutá ruka s dvomi prstami v tvare V. Rečníckym priestorom bol podstavec fontány na námestí. Vystúpenia rečníkov vyjadrovali ich postoj, radosť zo začínajúcej slobody a odhodlanie bojovať až do konečného víťazstva, ich slová boli sprevádzané súhlasným potleskom a skandovaním. Populárne sa stalo: „To je ono!" Míting trval asi dve hodiny, vyznačoval sa súdržnosťou a spontánnou radosťou.
Mítingy pokračovali aj v nasledujúcich dňoch. Demokraticky bolo umožnené prehovoriť aj čelným predstaviteľom totalitného systému v Piešťanoch – predsedovi MsNV Viliamovi Hermanovi a predsedovi Mestského výboru KSS – Rudolfovi Hodulovi.
Aj keď sa snažili prítomných presvedčiť o tom, čo všetko doterajší totalitný systém vykonal pre výstavbu mesta a pre občanov, nepresvedčili občanov, ktorí skandovaním a piskotom prejavovali svoj nesúhlas. Mítingy prebehli bez vážnejších rušivých javov.
Aký bol november 1989 na fotografiách? To si budete môcť pozrieť v tlačenom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré vyjde najbližší utorok.

Kto bol kto v Piešťanoch počas pádu totality
organizácia riaditeľ/predseda
Mestský národný výbor Viliam Herman
Tesla Ivan Osvald
Chirana Svätopluk Mečiar
Čs.štátne kúpele Gabriel Grnáč
Nemocnica s poliklinikou Vladimír Klampár
Jednotné roľnícke družstvo Jozef Sedlák
Mlyny a cestovinárne Milan Jakabšic
Pekársko-cukrársky závod Antónia Viteková
ZsVAK, odšt. závod Piešťany Marek Gálik
Výskumný ústav rastlinnej výroby Štefan Hraška
Výskumný ústav strojárskeho spotrebného tovaru Vojtech Kabát
Tvorba Pavol Kúrňava
Kultúrne Stredisko  Kornel Duffek
Múzeum Ladislav Hrnčírik
Dom umenia Ladislav Farkaš
Kino Moskva Jozef Hladký
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj