Voľby do orgánov samosprávneho kraja

  • Nezaradené
  • 2. novembra 2009, 10:23
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Dňa 14. novembra 2009 sa uskutočnia voľby do orgánov samosprávnych krajov, v ktorých budú obyvatelia jednotlivých krajov voliť poslancov zastupiteľstva samosprávneho kraja a predsedu samosprávneho kraja.

Voliť sa bude iba jeden deň (v sobotu) od 7.00 do 22.00 h. Právo voliť v týchto voľbách majú nielen občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov, ale aj cudzinci s trvalým pobytom na území Slovenska. Obyvatelia Piešťan a okolitých obcí budú voliť päť z celkového počtu 40 poslancov zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a predsedu TTSK. Voliči pri voľbe obdržia dva hlasovacie lístky, pričom prvý z nich s kandidátmi na predsedu TTSK bude rovnaký pre celý kraj.
Druhý hlasovací lístok bude obsahovať len kandidátov do zastupiteľstva kraja za volebný obvod Piešťany. Volič vo voľbách hlasuje osobne. Zastúpenie nie je prípustné. Do obálky určenej k hlasovaniu vloží jeden hlasovací lístok pre voľby do zastupiteľstva a jeden pre voľby predsedu. Na hlasovacom lístku pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaním poradových čísiel označí volič kandidátov, pre ktorých hlasuje, pričom môže zakrúžkovať najviac päť kandidátov.
Rovnakým spôsobom sa volí i predseda samosprávneho kraja, pričom volič môže zakrúžkovať maximálne jedného kandidáta. Nedodržanie týchto pravidiel má za následok neplatnosť hlasovacieho lístka. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení piati kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode Piešťany najväčší počet platných hlasov.
Za predsedu bude zvolený ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov v celom Trnavskom kraji. Ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov na predsedu nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa do 14 dní konať druhé kolo volieb, ktorého sa zúčastnia len dvaja najúspešnejší kandidáti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav