Gorazdovo umelecké Vrbové už trinástykrát

  • Spravodajstvo
  • 1. novembra 2009, 10:14
  • Autor:tasr/red

VRBOVÉ – Gorazdovo umelecké Vrbové, ktorého 13. ročník sa začal včera, tvorí súčasť jubilejných 20. svätogorazdovských dní a Dekády svätého Gorazda 2005 – 2015 na Slovensku.

V jeho úvodnej duchovnej časti sa bude konať omša, na ktorej sa predstaví aj detský spevokol Gorazdík. Po nej bude podujatie pokračovať umeleckou časťou. Najskôr literárno-hudobnou kompozíciou Pochvala svätému Gorazdovi, prvému slovenskému svätcovi, diplomatovi a polyhistorovi a  po nej v Beňovského kúrii vernisážou prác Gorazdovo výtvarného Námestova 2009. Podujatie uzavrú popularizačné prednášky o svätogorazdovskej tradícií.
Organizátormi festivalu sakrálneho umenia, vzdelávania a výchovy sú Spoločnosť svätého Gorazda a Trnavský samosprávny kraj, spoluorganizátormi Národné osvetové centrum, Matica slovenská, mesto Vrbové a evanjelická a katolícka cirkev. 
Svätý Gorazd bol žiakom sv.Cyrila a Metoda. Pochádzal z okolia Nitry, z lokality dnešnej obce Močenok, usadlosť Gorazdov. Metod si ho vybral za svojho nástupcu na biskupskom úrade. Po vpáde Hunov do Karpatskej kotliny bol nútený utiahnuť sa do zahraničia. Nie je ujasnené, či  potom pôsobil v Čechách, Poľsku alebo v Bulharsku, kde jeho pamiatka osobitne živá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava